Kratka povijest svjetskog LARP-a

Ovaj članak zamišljen je kao pregled razvoja LARP-a u svijetu, uvod u buduće članke koji će opisivati LARP-ove u drugim zemljama poput Njemačke, skandinavskih zemalja, Japana itd.

Iako je danas LARP poznat u većini država svijeta, ne postoji zemlja u kojoj je osmišljen. Naime, on se neovisno razvijao u različitim zemljama, tek je uz mogućnosti interneta došlo do što internacionalne, što interkontinentalne razmjene iskustva, ali i preuzimanja različitih sistema koji su bili osmišljavani za olakšavanje i unapređenje igre.

Isto tako, korijeni LARP-ova su gotovo svagdje u svijetu u reanimiranju povijesnih kao i u knjigama izmišljenih događaja i načina života.

Upravo je zbog tog razloga 1977. godine osnovana grupa Dagorhir, u Washingtonu, kako bi se zaljubljenici u Gospodara prstenova okupljali te oživljavali Međuzemlje. Nešto kasnije, International Fantasy Gaming Society koristeći D&D sustav osmišljava pravila za borbu i magiju za korištenje tokom stvarnog igranja uloga.

Šest godina kasnije osnovana je grupa Amtgard prema čijim pravilima igramo i mi, u Hrvatskoj (zašto, to je već jedna druga priča J). 1988. osnovano je jedno od najpopularnijih udruženja larpera u Americi – NERO International koja čak dodjeljuje nagradu Larpy za najbolje larpere u različitim kategorijama.

Što se Ujedinjenog Kraljevstva tiče, njihove rane oblike larpanja pronalazimo na Cambridgeu gdje su se, vjerojatno u želji za malo razbijanja monotonije silnog učenja i povečanja rivalstva s Oxfordom, dosjetili osnivanja grupe Assassin’s Gulid.

Nisu se verali po zgradama niti skakali s njih već se “ubijali” vodenim pištoljima. To je postalo jako popularno, do te mjere da su na tu temu snimljena dva filma: Gotcha i The Assassination Game.

Ipak, prva prava LARP grupa na Otoku je Treasure Trap, osnovana 1982., iako je iz grupe kroz godine nastalo više manjih (svako se otišao razvijati svojim putem).

Grupa Fools and Heroes jedan je od najpopularnijih u Kraljevstvu, a svojim događajem Summerfest 1990. pokrenuli su malo drugačiji oblik LARP-a: LRP. Veliku boljku hrvatskog LARP-a, lateks oružje, počeli su proizvoditi 1986. godine. Isto tako, izdavali su dva časopisa posvećena LARP-u: The Adventurer i The Scribe, no zbog slabe prodaje više ne izlaze.

U Rusiji, početak larpanja smatra se događaj organiziran 1989.godine nazvan Nacionalne hobitske igre.

Skandinavske zemlje posebna su stvar u svjetskom LARP-u. Osim njihove velike LARP konferencije koja se održava svake godine u drugoj zemlji (Knudepunkt, Solmukoht itd.) puno su pažnje posvetili teoriji LARP-a, pa o njemu pišu knjige, proučavaju ga na sveučilištima itd.

Njemačka. Zemlja najpopularnijih i najvećih LARP-ova na svijetu (oko 3000 sudionika) na kojima sudjeluju ljudi sa svih strana svijeta. Drachenfest i Conquest of Mythodea su najpoznatiji.

Početak njihovog larpanja vrlo je sličan našem: igrači pen and papera odlučili su se jednom prilikom sastati obučeni slično svojim likovima te igrati bez papira i olovaka, tj. fizički biti dio avantura.

Na Novom Zelandu svoj doprinos larperima dala je Weta Workshop (radili su specijalne efekte za Gospodara prstenova i druge filmove) u obliku, naravno efekata kojim su magije izgledale, pa, realnije.

Gotovo da ne postoji zemlja na ovome svijetu u kojoj barem netko, tko je imao priliku čitati fantasy ili sf ili igrati igre s tom tematikom, bilo računalne bilo stolne, nije čuo za LARP.

Ovdje je opisano samo nekoliko najvažnijih i najzanimljivijih zemalja u povijesti LARP-a. Detaljniji pregledi zemalja slijede.

Mid

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s