Što sve treba za LARP?

Lik. Ako tek počinjete igrati, za ovo se može pobrinuti osoba koja vodi igru (zovemo ih game ili dungeon master). No, želite li aktivno i dugotrajno sudjelovati – i iz igre izvući maksimum – potrudite se stvoriti lika kojeg želite i možete igrati. Smislite mu ime i nadimak. Priču kako je postao to što je danas. Kako je i zašto stigao u krajeve u kojima se danas nalazi? Što voli, a što ne voli? Ima li smrtne neprijatelje? Nekog koga želi osvetiti? Ili želi zaraditi zabavljajući druge pričom, pjesmom i plesom? Mogućnosti su gotovo bezgranične. Iskoristite ih.

Kostim. Može biti bilo što, od asketski jednostavnih, napravljenih za pola sata, do barokno raskošnih, u koje je trebalo uložiti puno truda, vremena i novca. Što ćete od toga odabrati, manje je važno. Želite li sudjelovati u LARP-u, bitno je da bar kakav-takav kostim imate. Pa makar na sebe navukli jutenu vreću.

Oružje, oruđe i druga oprema. Nije obvezno, ali dobro dođe. Provjerite s game masterima i iskusnijim igračima što sve i kako možete izraditi ili nabaviti.

Odjeća. Ponesite nešto u što ćete se presvući nakon što igra završi. Tijekom svibnja i rujna računajte na hladnije noći i kišu.

Pravila. Ne morate sva moći izrecitirati napamet, naravno. No, svakako dobro proučite i naučite dijelove koji su izravno vezani uz vašeg lika. A nije na odmet ni bolje se upoznati s onime što drugi mogu i znaju. Nikad ne znate na koga (ili na što) možete naletjeti u mračnim dijelovima šume.

Pravila ponašanja. Dobar kućni odgoj se podrazumijeva. Ako vam je to preopćenito, jednostavno nemojte drugima raditi ono što ne biste htjeli da drugi rade vama. Malo tko će imati strpljenja i razumijevanja za one koji se toga ne pridržavaju. Prije početka igre svakako doznajte što organizator u tom smislu očekuje od vas. I ne kvarite sebi i drugima igru bez zbilja, ali zbilja dobrog razloga.

Kamperska oprema. Vrijedi za igre na otvorenom. Nužni minimum podrazumijeva šator, vreću za spavanje, nož (švicarci su prilično korisni, ali poslužit će i obična škljoca), pribor za paljenje vatre. Preporučljivo je uzeti još i: prostirku (karimat), svjetiljku (prirodno svjetlo je veća fora, ali nije naročito praktično u šatoru) i WC papir. Korisno: vlažne maramice, otvarač za konzerve i boce (ako nemate švicarca), papirni ubrusi…

Hrana i piće. Čak i kad se organizator pobrinuo za topli obrok, mudro je ponijeti nešto svojih zaliha. Pri nabavci računajte da ćete i jedno i drugo konzumirati u prirodi, vjerojatno ispred zajedničke vatre ili vlastitog šatora. Preporučujemo, dakle, sve što ide na roštilj ili je lako smazati u jednom obroku. Pobrinite se da imate dovoljno vode (veća pakiranja su bolja). Počistite otpad za sobom. Organsko spalite ili odložite u grmlje, ostalo razdvojite što se razdvojiti može, ponesite i odložite na za to predviđena mjesta.

Glazbeni instrument. Nije obvezan, ali dobro dođe za bolji štimung uz vatru, a može sasvim dobro poslužiti i tijekom igre.
Dobra volja, otvoren um, mašta i spremnost na uranjanje u drugi svijet. Teško ćete se zabaviti bez toga.

Oglasi

One thought on “Što sve treba za LARP?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s