Stvaranje lika

Da, to je onaj „role“ dio LARP-a, nešto bez čega je nemoguće sudjelovati na događaju. Vaša uloga, vaš lik, vaš alter ego, kako god ga definirali, on je ono što ste vi jednom kada se prebacite iz „našeg“ svijeta u stvarnost Zapadnih Zemalja. Izrada lika jedna je od najtežih stvari pripreme za LARP jer će uglavnom definirati oružje koje koristite, odjeću i dodatnu opremu (barem za prvi put). Osim toga, kreacija pred vas stavlja brojne opcije čiji izbor sa sobom nosi posljedice (i pozitivne i negativne). Tako će na primjer u nekim zemljama činiti razliku jeste li vilenjak ili neka druga rasa, u drugim pak dičite li se plemičkim statusom ili ste tek dio običnog puka.

Kako bi vam kreacija bila lakša evo nekoliko uputa:
– svijet u kojem igrate je „čušpajz“ fantasya i svjetske povijesti do izuma baruta, ali je naviše zastupljen kasni srednji vijek.

-vaš lik ne može biti poznata ličnost iz povijesti ili bajki/mitologija/igara/crtića/filmova. Ni stripova. Dakle, morate izmisliti posve novu osobu, koja je do tada mogla postojati samo u vašim mislima (ili neobjavljenim djelima). No, nema ničeg loše da vaš lik ima veze s njima.

– lik bi trebao imati svoju biografiju. Želite li ju opisati detaljno ili tek površno posve je vaš izbor. Neki GM-ovi vole koristiti elemente vaše povijesti za igru kako bi bila zabavnija pa će i vama biti zanimljivije ako imate veze s ovim zemljama. No i da dolazite s dalekog sjevera ili ste se nedavno probudili u krčmi ispod stola s potpunom amnezijom nije toliko bitno koliko vaš roleplay ( a vaša pozadina je dodatni začin).

rasa vam ne daje nikakve dodatne sposobnosti, ali možete biti bilo što što ste zatekli u fantasy romanima ili mitologijama, od ljudi i patuljaka, pa do tamnih vilenjaka, nimfi itd. Ukoliko rasa vašeg lika ima posebna fizička obilježja poput fauna ili vilenjaka, trebate ih istaknuti tj. nositi jer tako pridonosite lakšem uživljavanju i vas i drugih u igru i roleplay. In game je teško vjerovati nekome da je faun ako nema runo po nogama ili vilenjaku da je vilenjak ako nema uši (osim ako mu nisu nesretnim slučajem odrezane). Sve se te stvari jednostavno naprave, a daju posebnu draž igri kao i priča lika. Pa čak i ako nemate priliku kupiti vilenjačke uši od lateksa, lako se naprave od flastera. Ipak, riječ opreza: ako želite igrati npr. tamnog vilenjaka, isprobajte nadražuju li boje za lice vašu kožu kako vam događaj ne bi bilo loše iskustvo. U tom vam slučaju nitko neće zamjeriti, a vaš će bolji roleplay tamnog vilenjaka to nadomjestiti.

klasa lika definira posao kojim se vaš lik bavi…više ili manje. U pravilima je opisana svaka klasa, a dijele se na korisnike magije i one kojima magija nije primarna. Onima kojima je primarna, raznolikost magije omogućuje usmjeravanja (iscjelitelj može više naginjati nekromantu ili kleriku), ali će puno magičnih bodova koristiti za oružje i štitove. Ukoliko niste sigurni što vam leži bolje, isprobajte koliko god klasa želite dok ne odlučite. Nije problem mijenjati klasu za svaki događaj (iako će to možda biti neobično za iskustvo vašeg lika).

odjeća je također vrlo važan element vašeg lika. Svakako izbjegavajte današnju odjeću čim više (ratnik koji trči na nekog u crnoj majici s imenom najdražeg benda baš i nije inspirativno za druge igrače). Stoga, ako ne znate kakvu bi odjeću vaš lik mogao nositi, zavirite u neku knjigu o srednjovjekovnoj odjeći, pogledajte fantasy/srednjovjekovni film ili se “zaletite” do prvog viteškog turnira/srednjovjokovnog sajma (danas ih ima skoro svakog vikenda) i kreirajte “oblekicu” za svog lika.

Ponašajte se i izgledajte na LARP-u onako kako želite da drugi dožive vašeg lika i time ćete prvenstveno sebi, a onda i drugima olakšati uživljavanje u uloge. Nemojte zanemariti niti jedan od gore navedenih elemenata jer stvaraju dojam o vašem liku i o igri suigračima, ali i onima koji ne sudjeluju u događaju (prijateljima kojima ćete pokazivati slike s događaja itd.).

Mid

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s