“A što ćemo s lateks oružjem?”

„Ajme, vidi, koji dobri rekviziti!“ pomislio sam kad sam vidio opremu koju su na gozbu Kod veselog pijevca donijeli Austrijanci, da bi tek 10 minuta kasnije skužio da to nisu replike oružja nego lateks oprema. Izgledaju stvarno nevjerojatno, to se mora priznati. Odmah sam počeo planirati kako ću sebi nabaviti barem mač i kako moram početi kampanju nagovaranja ekipe da svi skupa nagovaramo GM-ove da dopuste lateks opremu na svojim LARP-ovima. No, nakon detaljnijeg upoznavanja sa samim oružjem, proučavanjem načina izrade i problematike te već puno puta (kako čujem) diskutirane teme, zaključak je: hvala ne, ne želim se boriti protiv nikoga tko time maše prema meni, a kamo li da se slučajno odbije prema nečijoj glavi. Da detaljnije objasnim…

by Flame

Austrijanci u punoj ratnoj spremi

Jedan od problema lateks oružja je vrh, točnije realno zašiljeni vrh oružja. U našoj borbi se događaju nezgode većninom sasvim slučajno, ponekad iz nepažnje, a budimo realni ponekad i zbog ljudske gluposti. Kada bi se taj zašiljeni vrh našao nekome blizu oka bez ikakvog problema bi ga mogao ozlijediti. Također neka se na primjer odbije od štita ili drugog mača i udari u grlo mogle bi se dogoditi jako ozbiljne nezgode pa čak i pogubne, što nitko ne želi. U redu, taj problem se može ukloniti propisivanjem obavezne kacige i zaštitne opreme, ali ni kaciga ni oklopi nisu jeftini kao što svi znamo i ne mogu si ih svi priuštiti. Sigurnost je primarna u LARP-u, prvo i ključno pravilo uvijek, jer ozljeda pomalo ubija zabavu, zar ne?

by Flame

Kako se mi fajtamo to već svi mi znamo…

Osnovni i ključni problem je naš stil borbe. Lateks oružje ne bi izdržalo niti jedan turnir, jer naši udarci su stvarni, jaki, ciljani, navikli na spužvu. Nije to ništa negativno, da parafraziram Austrijanca Daniela Pi: “Vi udarate za stvarno i što je super vaše oružje to može podnjeti i borba je realnija, zanimljivija i dinamičnija. I vaše oružje je stvarno sigurno, dok naša oprema to ne bi mogla podnijeti.” “Njihov način borbe objašnjava zašto je lateks oružje zabranjeno, u ovom ubojitom načinu borbe ona bi bila prebrzo slomljena i izuzetno opasna, čak i smrtonosna.”
Austrijanci svoju borbu često vježbaju i usavršavaju i strogo je zabranjen “piercing” tj. ubadanje. Borba lateks oružjem sadrži znantno više koreografije i zahtjeva zaštitnu opremu jer je unutra pleksiglas koji se može razletjeti. Imali smo na gozbi priliku vidjeti borbu Austrijanaca i dok je velika većina, skupa sa mnom, zapravo mislila da se radi o na brzinu uvježbanom igrokazu, to nije igrokaz, to je njihova borba. Oni čak imaju dozvoljen “brawling” tj. šaketanje/tučnjavu, ali je također sve iscenirano, bez dodira. Nije da to izgleda loše, samo je veoma, veoma teatralno i djeluje jako odglumljeno. Nismo navikli na takvu borbu.

by Flame

Naše protiv njihovog

Osnovni bonus kod lateksa je sam izgled opreme koja izgleda stvarno kao prava, kompletno su vodootporna, dok oružje od spužve, ako se smoči, neće više biti onako dobro kao prije. S druge strane, čitajući članke o lateks oružju svugdje sam naišao na jako stroge upute o odlaganju i čuvanju što nije problem, ali je dodatna gnjavaža kao na primjer: nikada ne odlažite oštricu mača na pod; ako ga baš morate odložiti , odložite “pommel” tj. jabuku iliti dno drške, a oštricu držite u ruci.

by FlameKako to među njima izgleda

Ipak, pokrenuta je među domaćim larperima inicijativa o korištenju lateks bodeža, ali ne u borbi već za prijetnje, polagane “back stabove” itd. Generalno, za kozmetiku!

by FlameAaaa, sad će ga!

Da završim, lateks oružja kakva su sada ipak su preopasna na našem LARP-u. Tko zna, možda smisle neke nove načine izrade ili nešto posve novo.

Juj!^^’

Dakle, u krevetu lateks da, na LARP-u ipak ne! 😛

Ako se mene pita, dajte vi meni moj PVC i spužvu i udri!

Prvorazredno potucalo

Oglasi

3 thoughts on ““A što ćemo s lateks oružjem?”

  1. Slažem se uglavnom sa svime što je napisano. Želim jasno dati do znanja svima kao župan Krvomeđa, Rajskih Vrhova i Labuđe Rijeke da ne dozvoljavam upotrebu lateks oružja na svojim LARP-ovima. To se odnosi i na bodeže. Amtgard ne dozvoljava lateks oružja, pa ih sukladno tome ne dozvoljavam ni ja. Usput, moja spužvena oružja su se više pita namočila od kiše, pa su jednako dobra kao i prije. Jedino im treba vremena da se osuše.

    Pozdrav svima!

    Zlatko pl. Kramparić

  2. Amtgard ne dozvoljava niti da ista osoba vrši dužnost monarha više od dva šestomjesečna termina u nizu, da se monarh sam proglasi umjesto da biva izabiran na saborima, da se sabori ne sazivaju više od mjesec dana, niti da se na larpovima pod amtgard licencom krše ikakvi mjesni i/ili državni zakoni. Ali ok, pošto mi nismo pravo amtgard kraljevstvo nego shire (da bi bili barunija u godišnjem prosjeku moraš imati 20 igrača po larpu), a po tome moramo slijediti sva pravila i zakone koji se donose za naše “matično” kraljevstvo negdje u Americi. Koji su to?

    Dakle Ivo ajd samo jednostavno reci da ne dozvoljavaš bilokakav lateks, uključujući i bodeže, na svojim larpovima umjesto da se pozivaš na Amtgard. Amtgard se tu tak i tak vec dugo ne igra. Zabrana lateksa, uključujući i bodeža, je tvoje organizatorsko pravo i s time nitko ne bi smio imati problema. Ako se nekome ne svidja, jednostavno neka ne dodje na tvoj larp!

  3. Lateks je također zabranjen na događajima pod organizacijom Ognjenog Mača, bili bodeži ili ne. Mi imamo još malo “dinamičniju” situaciju od ostatka Hrvatske pa stvarno pazimo na sigurnost. Što se tiće oružija od spužve, mali savjet, koristite spužvu sa zatvorenim ćelijama(karimat), pa možeš baciti mač u lokvu izvaditi ga van i dobar je 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s