Bodovi, tokeni i žganci

Jeste li se ikada zapitali koliko zapravo vaš lik žganaca mora pojesti da bi narastao (level)?

Sistemi na larpovima u Hrvatskoj

Posljednjih godina postojalo je nekoliko načina kako su se skupljali uvjeti za “level up”. Udruga Ognjeni Mač već nekoliko godina ima bazu igrača koji su članovi udruge, iako u bazu mogu biti upisani i drugi igrači. Oni za svaki događaj dodjeljuju iskustvene bodove tj. tokene, ali njima možete (ako ste u njihovoj bazi) biti nagrađeni i početkom svake godine kada njima nagrađuju igrače prema kategorijama: Roleplay, Oružje, Oklop, Oprema, Trud uložen u lika, Trud uložen u izradu kampa, Pomaganje Udruge na razne načine itd… Ove su godine, na primjer, dodjelili čak 57 tokena, ali i 4 kaznena.

Što se tiče događaja, tokeni se dodjeljuju prema sljedećem:

Gozba – 1 token

Događaj na Maksimiru – 1 token

Jaska –   subota nosi 3 tokenanedjelja 1 token, no petak varira (nekad 3, nekad 2).

Da biste levelirali, potrebno je sakupiti 10 bodova.

Do prošle godine igrači koji nisu u bazi Ognjenog Mača levelirali su na tri načina: sakupljajući bodove prema Amtgard pravilima, o čemu još i danas brine Ivo Turk, zatim prema starijem sistemu sakupljanja bodova također po Amtgard pravilima, no njih nitko nije evidentirao, već su o njima brinuli sami igrači. Treći način bio je sistem “level po godini” gdje je bilo dovoljno da dođete na jedan događaj godišnje da ispunite uvijet za višu razinu svog lika u istoj klasi na događaju dogodine.

Prošle godine, nakon Ivanovca, pokrenuta je izrada baze podataka igrača i likova koji nisu u sklopu Ognjenog Mača, a kojom bi svi igrači prešli na novi bodovni sustav.

 

Prednost bodovnog sustava je ta što nagrađuje igrače koji dođu na više događaja tokom godine naspram onih koji leveliraju po sistemu level po godini. Također im omogućuje da “narastu” i još koju razinu više.

Isto tako, budući da igrači odlaze na različite događaje, baza organizatorima olakšava praćenje i kontrolu  njihovog napretka, a omogućuje i potvrđivanje točnosti levela pod kojim se lik na neki događaj prijavljuje.  Tu bazu, s bodovima,  održava LARP Hrvatska.

Bodovi se dodjeljuju po sljedećem kriteriju:

Gozba bez noćenja  – 1 bod

Gozba s noćenjem  – 2 boda

Trodnevni događaj – 3 boda (s petka na subotu 1 bod, subota popodne 1 bod, sa subote na nedjelju 1 bod)

(ukoliko trodnevni događaj ima trajnu smrt, lik koji je ostao sva tri dana dobiva 1 dodatni bod)

Levelira se sa svakih 12 nakupljenih bodova. Bodovi se zbrajaju pa je za slijedeći opet potrebno 12, dakle ukupno 24 boda.

Baza igrača LARP Hrvatska sadrži slijedeće podatke: ime i prezime igrača, puno ime lika, rasa, klasa, trenutna razina, datum levela, broj bodova u prethodnoj godini, bodovi dobiveni po događajima, broj bodova u tekućoj godini te ukupan broj bodova.

 

 

Zbrajamo kruške i jabuke!

Nedavno je dogovoreno između Ognjenog mača i LARP Hrvatske da igrači ovisno o bazi kojoj pripadaju dobivaju ili bodove ili tokene bez obzira o čijem se događaju radi.

Primjer: Jožica je upisan u bazu LARP Hrvatske i ima 4 boda. Otišao je na Jasku u organiziaciji Ognjenog Mača, ostao sva tri dana, preživio i za to dobio 6 tokena. Oni se dodaju bodovima njegovog lika, pa sada ima 10 bodova.

Ista je situacija i sa likom upisanim u bazu Udruge.

Kako to funkcionira u praksi

Organizator (ili GM) događaja šalje popis igrača koji su bili na njegovom događaju osobi zaduženoj za bazu u koju su ti igrači uspisani, te se ovisno o tome čiji je događaj i koja je vrsta događaja liku upisuju tokeni tj. bodovi.

Isto tako, organizatori (ili GM-ovi) su slobodni zatražiti od voditelja baza provjeru razina likova koje su mu prijavljene.

U bilo kojem trenutku od voditelja baze u kojoj ste zabilježeni možete zatražiti uvid u stanje svog lika.

Kontakti:

  • za Bazu igrača LARP Hrvatska: larphr (at) gmail.com
  • za  Bazu igrača Udruge Ognjeni Mač: lovroradovcic (at) yahoo.com
Oglasi

One thought on “Bodovi, tokeni i žganci

  1. Meni se cini sustav sa bodovanjem dogadaja na kojima prisustvujes puno vise fer, tj. skupljanje bodova, od ovoga po godinama. 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s