Eurocon 2012 – kako je predstavljen LARP u Hrvatskoj

SFeraKon.

Najveća SF konvencija u Hrvatskoj, i događaj na kojemu su larperi uvijek prisutni, ove godine bio je veći nego ikad, jer je ove godine bio i Eurocon, koji je zadnji put  u Hrvatskoj bio 1986. – i to mu je dalo veći internacionalni značaj nego do sada. Pod nazivom “Kontakt”, ovo je vjerojatno bila najveća konvencija koju je većina nas do sada posjetila. Trajao je duže od redovnog SFeraKon-a, s programom koji je počeo u četvrtak popodne, i bio je na većem prostoru – barem od petka navečer kada se preselio u svoj redovni prostor na FER-u koji je bio povećan za dobar komad hodnika i još dvije predavaoniceeu odnosu na redovni SFeraKonski prostor.

Četvrtak i petak poslijepodne nisu bili na FER-u, nego u hotelu Internacional. Iako uredan i ušminkan prostor, nije baš bio primjeren za održavanje konvencije – mali prostor, mali broj predavaonicaa, nema mjesta za štandove i programe udruga, a druženje se odvijalo u hali ispred soba za prezentacije… No to se poklopilo sa nešto slabijim odazivom u hotel Internacional. Osim u slučaju larpera.

Naime, četvrtkom se nudio besplatan upad svima kostimiranima, što je puno larpera iskoristilo. Većina članova udruge Ognjeni Mač – oni koji nisu išli na VLarp – pojavila se u svom najboljem izdanju, mogli su se vidjeti prepoznatljivi likovi iz Terra Nova promo filmića, a ni steampunkeri nisu ostali dužni. Od ostalih maski, tu je bilo nešto anime likova, Team Fortress 2 ekipa, te još neki drugi likovi. Čistog SF-a je bilo malo, tek pokoji Trekkie ili princeza Leia, i larperi su definitivno dominirali kostimima u četvrtak. Kasnije se organizirano išlo na druženje u Malog Medu, gdje je za sudionike konvencije bilo organizirano 10% popusta.

U petak je u Internacionalu bilo malo pusto, ali je zato na FER-u stvar živnula. Prolaskom kroz veliki Stargate, došlo se do klasičnog SFeraKonskog rasporeda prostora… Ali ovaj puta je sve bilo veće, bolje, posjećenije. Prostor je bio povećan, kao što je već navedeno i bila je hrpa udruga – neke od njih već poznate, neke nove, a neki štandovi su predstavljali i strane SF zajednice, studentske zajednice, ili su bile u službi samog Eurocona. Od larpera, tu je bio veliki štand Udruge Ognjeni Mač. Iako manje u funkciji nego prijašnjih godina zbog nemogućnosti korištenja “borbene arene” (koja je ove godine bila pretvorena u prolaz s adrugim štandovima), Udruga je uspjela prezentirati svoje i služiti kao točka na kojoj se može saznati sve o LARPu, te je bilo puno zainteresiranih kojima se odgovaralo na pitanja.

Uz dobru reklamu LARP-u koju je pružala Udruga, organizirao se i LARP panel “Vizija Larp-a u Hrvatskoj” kojeg su vodili Božo Špoljarić i Ana Rajner, a u njemu su sudjelovali: Miroslav Wranka, Ivan Žalac, Ivo Turk, Sven Nemet i Andrej Štefan. Nažalost, panel je bio slabo posjećen (i nije bio na jako upečatljivoj lokaciji) i sadržajno siromašan zbog kratkog vremena održavanja, no dao je neki uvid u trendove u hrvatskom LARP-u i daljnjem razvoju kako svakog specifičnog događaja na svoj način, tako i LARP-a općenito. Najavljen je novi 24-satni fantasy LARP u Hrvatskoj za jesen, nordijskog tipa i baziran na pričama hrvatskih fantasy pisaca, zatim nadolazeća Steampunk konvencija 29.9., a spomenula se i moguća LARP konvencija u Hrvatskoj.

Ana i Božo su također držali “Love is Blue” LARP, u petak i subotu navečer. A u nedjelju je bio održan turnir u sklopu Krvomeđa, tako da sadržaja nije nedostajalo kao ni publike – uz već uobičajene posjetitelje SFeraKon-a, kao i određeni broj novih ljudi koji dolaze svake godine, ovaj puta smo predstavili hrvatski LARP SF ekipi iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Finske, Velike Britanije, Irske, Australije i ostale koji su posjetili ovaj nezaboravni međunarodni SF/Fantasy događaj.

Napisao: Ivan Žalac

Oglasi

2 thoughts on “Eurocon 2012 – kako je predstavljen LARP u Hrvatskoj

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s