Smucanje po terenima: Rajski Vrhovi

autor: Martina Šestić

Ajde da nabacimo review… ali ne eventa već samog terena. Zašto?
Pa s obzirom na to kakvi su bili vremenski uvijeti, mislim da sa sigurnošću mogu reći da veći dio toga što su organizatori zamislili nije bilo izvedivo, pa su improvizirali najbolje koliko se moglo. Jesu li uspijeli je na vama da odlučite, ja ću se pozabaviti s terenom.

U središnjem dijelu Žumberka, blizu najviše točke na magistralnoj cesti između Bregane i Krašića nalazi se Budinjak, mjestašce s tek desetak stanovnika i iznimno bogatom prošlošću. Krijući se tisućljećima iza legende o vilama i vilenjacima(u zadnjih par godina ima patuljaka koliko čujem Wink ) koji plešu kolo na Budinjačkom polju, jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj ostalo je gotovo u potpunosti sačuvano sve do današnjih dana.

Nije ni čudo da se gore organiziraju larpovi, na neki način držimo stare priče živima.


Sam teren na kojem se igra nalazi se iza Gostione “Žumberački Podrum” koja je jedna od glavnih prednosti Rajskih Vrhova. Pristup autom je u potpunosti moguć i parking je udaljen svega nekoliko metara od “grada”. Rajski mogu ponuditi igračima vrlo razlnolik okoliš usprkos tome što su manjih dimenzija nego recimo “Jaska”, naime, prvo što ugledamo kad dođemo na teren je šumica koja se smjestila na malom, jedva primjetnom brdašcu, na kojem se smjestio sam “grad” koji je uglavnom i centar zbivanja. Oko njega u tom šumarku se može razbacati još 1-2 kampa bez da si međusobno smetaju, tako da svatko ima svoju dozu privatnosti, makar bili međusobno udaljeni samo nekoliko desetaka metara. U podnožju tog brdašca se nalazi livada na kojoj se već tradicionalno održava “Night Hunt”, turnir specifično vezan za Rajske Vrhove. Pravila malo variraju, ali se u konačnici svodi na to da je pobijednik onaj koji uspije skupiti najviše killova. Igra se tek nakon što padne mrak, kao što ime daje za naslutiti, a livada bude osvijetljena s lučicama, lampašima itd. Koliko znam ideja je bila da se ime pobijednika ušije u zastavu, ali nisam siguran drži li se do te prakse.

Autor: Ivo Turk

S druge strane Šumarka, nasuprot livade, pogled puca na polja, i ranije spomenutu gostionu koja parsto metara udaljena od mjesta na kojem se odvija igra, te se na tom području uglavnom ne igra.
Još jedna od karakteristika je paprat koje počinje na rubu livade i proteže se preko ostatka terena, dosta je visoka da se u njoj može komotno sakriti, varira između 150 cm i 180 cm, kako gdje.
Naravno ima još šumaraka i čistina u paprati gdje se mogu dizati kampovi, ali zbog načina igre i atmosfere na Rajskim Vrhovima, ljudi preferiraju biti što manje raštrkani, što je npr u potpunosti suprotno od onog što možemo vidjeti na Jasci.

Negativne strane ovog terena su:

– Nadmorska visina – Budinjak se nalazi na nekih 800-900m, što znaći da znaju zapeti oblaci i pljuštati unedogled, također je temperatura znatno niža tokom noći
– Arheološke iskopine – zbog toga je zabranjeno podizanje kampova ne nekim mjestima
– Udaljenost/Izoliranost – Budinjak nije toliko udaljen od Zagreba koliko se čini zbog malih vijugavih cestica po kojima se mora penjati po Žumberku da bi se stiglo, također, selo ima mali broj stanovnika, pa nema ni dućana, ako ste zaboravili nešto kupiti, nadajte se da netko dolazi na teren nakon vas i možete mu reći da vam po putu kupi, jer najbliži dućan …nije baš blizu

Pozitivne strane:

– Nadmorska visina – u ljetnom periodu kada je gotovo nemoguće igrati po danu zbog vrućine nadmorska visina čini ovaj teren znatno ugodnijim od drugih, također ima manje komaraca koji su jedni od glavnih neprijatelja svakog larpera, oblaci često zapnu i ako nema kiše onda izgleda kao da se magla spustila i po mraku, uz kombinaciju paprati meni je to jedan od najboljih doživljaja koji sam imao na larpu (ako se pogode uvijeti bude bolesno spooky Cheesy )
– Gostiona – vlasnici terena su ujedno i vlasnici gostione što je veliki bonus jer se zbog toga ima pristup normalnom sanitarnom čvoru, u slučaju kiše svi se mogu skloniti na suho, čak i prespavati u zatvorenom i toplom, također ima se i nešto za popiti
– Kombi/pekara – ugodno iznenađenje, ujutro kroz Budinjak, kao i kroz ostala sela na žumberku prolazi kombi koji prodaje kruh peciva, krafne, bureke itd
– raznolikost terena –  dok je na Jasci samo šuma, na Ivanovcu samo pržiona, na Rajskih Vrhovima ima ponešto za svakog

U konačnici ono što mogu zaključiti je da se ovaj teren dosta razlikuje od ostalih, jel to dobra ili loša stvar…pa ovisi o tome što tražite.

Autor: Bliss

Oglasi

3 thoughts on “Smucanje po terenima: Rajski Vrhovi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s