Larp u vodi – Kako je bilo na prvoj Labuđoj rijeci

Autor: Ivo Turk

Labuđa je rijeka po prvi puta organizirana 9.8.2012. u naselju Jarče Polje u općini Netretić u Karlovačkoj županiji na rijeci Dobri. Ideja je bila po prvi puta u Hrvatskoj organizirati LARP u vodi. Sama ta činjenica je bila najveći poticaj igračima da dođu. Nažalost, događaj je bio organiziran tijekom radnog dana iz nekoliko razloga. Naime, neradnim danom tijekom ljeta na rijekama u okolici Karlovca ima previše kupača koji bi smetali u igri, a i ceste su neradnim danima prema tamo preopterećene zbog smjene turista koji putuju na more ili s mora. Kako je sada vrijeme godišnjih odmora, našlo se igrača koji su unatoč tome što je događaj bio u četvrtak, mogli doći. Do terena je jalo kalo doći. On se nalazi vrlo blizu stare ceste Karlovac – Rijeka.

Ponajprije, LARP u vodi je osjetno teže igrati jer je teže plivati nego hodati (trčati). Pogotovo s LARP oružjem. Stoga je dogovoreno (između OzOI-a i mene) da vodeni LARP-ovi u Hrvatskoj nose 2 tokena po danu. Takva mjera i potiče igrače da dođu na vodene LARP-ove i isprobaju nešto novo. Zanimljivo je da sva naša LARP oružja na vodi plivaju i da ih je nemoguće potopiti ma koliko vode da upiju. Calimacil oružja također plivaju i uopće ne upijaju vodu.

Autor: Ivo Turk

Pravila bojnih igara u vodi su modificirana sukladno uvjetima koji u njoj vladaju. Igralo se bez klasa, a svatko je mogao nositi bilo kakvo oružje. Magija u vodi bi bila problematična jer je ponekad nemoguće stati na mjesti i bacati magiju. Osim toga, zbog sporijek kretanja, unijela bi veliki nesklad u igru. Jednako tako sve osobe u vodi su bile “slabe”, što znači da ih svaki udarac oružjem ubija. U vodi ne možete kleknuti ako nemate nogu, a s rukom na leđima i nije najzgodnije plivati. Broj života likova ne mora biti ograničen jer se lakše pogiba.

Najzanimljivija bojna igra koja se igrala je bila “osvoji splav” (capture the raft) s time da je splav bio luftmadrac, pa je igra kolokvijalno odmah prozvana “capture the luftmadrac”. Igrala se na način da su postojale 2 ekipe od 3 čovjeka i svaka je ekipa imala jednu splav. Baze ekipa su bile na suprotnim stranama rijeke. Cilj igre da jedna ekipa dođe u posjed oba splava. Tada ekipa koja je to postigla dobiva bod. Ona ekipa koja prva stigne do određenog broja bodova pobjeđuje u igri. Zanimljivo je plivati na luftmadracu i paziti hoće li vam netko zaroniti ispod njega i napasti vas “s leđa” dok ga vi s mačem kao s harpunom pokušavate ubosti dok on/ona to radi.

Autor: Ivo Turk

Uglavnom, unatoč odazivu od samo 7 igrača, Labuđa rijeka 1 je bila uspješan događaj koji je uveo inovaciju u hrvatski LARP.

Autor: Ivo Turk

2 misli o “Larp u vodi – Kako je bilo na prvoj Labuđoj rijeci

Komentiraj