Vampire Larp – Intervju s Ivanom Žalcem

Jeste li čuli za Vampire larp? Znate li što se tamo događa? Ako ste kao ja i niste sigurni što bi se moglo događati na takvom larpu pročitajte intervju s Ivanom Žalcem, jednim od organizatora hrvatskog Vampire larpa “Camarilla Agram”.

1. Ivane, hvala ti što si odvojio vrijeme za ovaj intervju. Možeš li nam reći što je točno Vampire larp? Kada i zašto je pokrenut kod nas? Postoji li ovakav tip larpova i u drugim državama?

Hvala! Camarilla Agram će biti ono što je i u svijetu najviše poznato kada se spomene Vampire larp. Biti će smješten u White Wolf-ovom klasičnom World of Darknessu, specifično „Vampire: The Masquerade“ settingu. Bitno je za napomenuti da je ovo ponovno pokretanje larpa – vampire larpovi su se već igrali u Hrvatskoj sredinom prošlog desetljeća. Vampire larpovi su najrašireniji larpovi u svijetu koji se igraju u istom settingu i sa sličnim pravilima, i ima ih u gotovo cijelom svijetu. Od zemalja u našoj blizini, popularan je u Mađarskoj, Austriji i Italiji, a vrlo moguće da će se skoro pokrenuti i u Srbiji. Camarilla Agram početi će kao međunarodni vampire larp koji je u startu povezan sa Europskim vampire grupama, prvenstveno preko naših prijatelja iz Budimpešte, a uskoro i sa ostalima.

2. Što možemo očekivati od Vampire larpa u smislu načina igre? Bi li igrači mogli više očekivati akciju iz filmova poput Blade i Underworld ili bi više očekivali neku dramu poput True Blood i Buffy the Vampire Slayer?

Ovaj larp će se organizirati na vrlo specifičan način. Postoji tim od četiri organizatora – osim mene, tu su Mario Bošnir, Ivan Erpačić i Domagoj Krpan. Svaki događaj netko od nas će biti glavni organizator (a ostali će mu pomagati), i on će određivati stil, ton i radnju na događaju, tako da će se događaji razlikovati po stilu od organizatora do organizatora. Ja ću organizirati prvi događaj, a ostali će tada nastaviti po redu. Što je u principu i dobro jer će svaki puta biti drugačije od prošlog puta i igraći će imati raznolika iskustva. No unutarnja politika, status i moć će uvijek imati bitnu ulogu u vampirskom larpu – ne toliko u prva tri događaja koji će biti uvod za upoznavanje sa svijetom i settingom, ali kasnije svakako da. Od mene možete očekivati naglasak na osobnu dramu – kao npr. u „Intervju s vampirom“, no bit će tu i drugih utjecaja i osobnih ideja.
Igrači će igrati vampire koji su dio Camarille – najveće frakcije vampira u World of Darknessu. Camarilla aktivno održava maskeradu kako bi vampiri ostali nepoznati ljudima, te se trudi održati postojeći status quo. Imaju labavu, globalnu feudalnu organizaciju i jedna su od tajnih sila koje vladaju svijetom. Dobar dio radnje će se sigurno vrtjeti oko ovoga i oko drugih elemenata settinga.

3. Kako se Vampire larp razlikuje u usporedbi s Amtgard ili Conquest larpovima? Postoje li sposobnosti, klase , razine i životi?

Ono što je bitno za napomenuti je to da je sistem pravila koja će ovaj larp koristiti baziran na „Vampire: The Masquerade“ pen&paper RPG pravilima – svatko tko je igrao taj sistem (ili Vampire: The Requiem) će se odmah snaći u ovome, jer je zapravo riječ o vrlo sličnom sistemu koji je samo prilagođen igri u živo. Stara „Mind’s Eye Theatre“ pravila su izdavana od 1993. do 1999., i od tada su do nedavno bila zanemarivana (obzirom da se White Wolf refokusirao na novi World of Darkness setting) sve do nedavno kada je tvrtka po imenu By Night Studios postala licencirani izdavač Mind’s Eye Theatre sadržaja. Nova pravila su u izradi, i biti će gotova do kraja godine. Do tada će biti javno dostupna ograničena alpha playtest verzija pravila (dostupna ovdje: http://bit.ly/PlaytestInfo), a paralelno sa njima će se voditi intro kampanja koja ih koristi. U pravilima ne postoje klase, razine ni životi, no postoje vampirski klanovi koji su dio settinga (a daju različite sposobnosti i slabosti svojim članovima), i veći broj raznih sposobnosti koje možete kupiti za XP koji se dobiva kako se larpovi igraju. No najveća razlika je u samom sistemu borbe i korištenja sposobnosti – o tome više u idućem odgovoru.

4. Kako mislite imitirati neljudske sposobnosti, poput snage i brzine, koje posjeduju vampiri? Fantasy larpovi koriste sistem magije koji je vrlo direktan. Kako Vampire larp može simulirati suptilno zavođenje i šarmiranje koje vampiri u popularnoj kulturi posjeduju?

Korištenjem raznoraznih moći koje lik ima. Njih ovdje ima znatno više nego u ostalim larpovima koji se igraju u Hrvatskoj, stoga je i sam način kako se koriste puno apstraktniji, i vrlo sličan onome koji se koristi u tabletopu – no opet je nešto pojednostavljen, i umjesto kockica koristi se kombinacija kamen-papir-škare sustava i napisanih karakteristika. Ovaj apstraktni sustav ima prednosti i mana u odnosu na ono na što smo navikli – najveće prednosti su da se na taj način mogu simulirati sposobnosti koje su vrlo iznad normalnih ljudskih, kao i to da učinkovitost (npr. u borbi, skrivanju i bježanju) ne ovisi o fizičkom stanju igrača. Identičan sistem se koristi i za borbu i za sve mehaničke sposobnosti.

 

5. Je li već bio održan neki hrvatski Vampire larp događaj?

Vampire larp se igrao u Osijeku, Rijeci i Istri sredinom prošlog desetljeća, a imao je i prezentacije na konvencijama poput Istrakona. Neki igrači Camarille Agram su sudjelovali u tim larpovima, ili barem u njihovim prezentacijama. Novi događaji neće biti povezani sa starima – prvenstveno jer o njima ne znamo puno – no ako ovo slučajno čitaju nekadašnji organizatori ili aktivni igrači sa tih larpova, neka nam se jave.

6. Kada i gdje će se održati Vampire larp događaj „Camarilla Agram intro: Embrace the Night“? Očekuješ li veliki odaziv igrača? Misliš li da će ovaj larp biti dovoljno interesantan da se održi više puta godišnje?

Za sada imamo dvije potencijalne lokacije: Maksimir, paviljon Jeka, ili – relativno blizu – prazan stan na Gornjem Bukovcu. Vrijeme održavanja će biti od 7 navečer do ponoći. Intro se zove „Embrace the Night“ i biti će podijeljen na tri poglavlja, od kojih će se prvo održati 6.9. i neće uključivati punu vampirsku strukturu iz World of Darkness settinga nego će pružati lagani uvod u nju. Očekujem da će doći oko dvadesetak igrača, i svakako vjerujem da će postojati interes za ovaj larp obzirom da nije zahtjevan ni što se tiče kostimiranja ni vremenski.

7. Gdje možemo pronaći informacije o Vampire larpu?

Na Facebook stranici prvog događaja (https://www.facebook.com/events/402366179867657/) i na Facebook grupi koja govori o Vampire larpovima u Zagrebu (https://www.facebook.com/groups/vampirezg). Više informacija o samom settingu možete pronaći ovdje: http://whitewolf.wikia.com/wiki/Vampire:_The_Masquerade

8. Ivane, hvala ti na ovom kratkom intervju. Želim tebi i ostalim organizatoirma svu sreću u organizaciji Vampire larpa!

Nema na čemu!

Oglasi

One thought on “Vampire Larp – Intervju s Ivanom Žalcem

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s