Što trebate znati o LARP-u?

Što je LARP?
Kratica za Live Action Role-Playing, što je naziv za interaktivnu društvenu igru koja od sudionica i sudionika traži preuzimanje i aktivno igranje uloga uživo.

Kako to izgleda? Probajte zamisliti kako sudjelujete u kazališnoj predstavi ili filmu. No, ne morate znati glumiti, niti pamtiti unaprijed napisane dijaloge. To je priča koja nastaje dok igrate. Događanja u igri i njen ishod ovise i o tome što ćete vi poduzeti i smisliti.

Može li sudjelovati bilo tko?

Da. Doduše, nije svatko za bilo koju igru, niti je bilo koja igra za svakoga. No, LARP je prilično šarolika i raznovrsna aktivnost, u kojoj gotovo svi mogu naći nešto što ih zanima, zabavlja i uzbuđuje.

OK, ali zašto bi me to trebalo zanimati?

Zato što je zabavno. I drukčije.

Zato što možete, na kratko vrijeme, postati netko drugi i živite u svijetu drukčijem od svakidašnjeg. Pa se potom vratiti nazad.

Zato što omogućava kreativno djelovanje i izražavanje – u vidu pisanja priča i pjesama, skladanja, osmišljavanja i izrade kostima i rekvizita, odgonetanju zagonetki…

Zato što nudi druženje, opuštanje, razonodu, često i putovanja i boravak u prirodi.

Zato što nudi priliku za preispitivanje sebe i drugih, kao i pomicanje vlastitih granica.

Zato što ćete teško doživjeti slično iskustvo.

Moram li znati glumiti?

Ne. Dovoljno je uživjeti se, bar pokušati na neko vrijeme razmišljati i djelovati kao netko drugi ili nešto drugo (ako igrate robota, na primjer). Glumački dar može biti korisan, kao i bilo koje druge vještine. No, nitko vas neće ocjenjivati po njima. Igramo se kako bi se zabavili.

Je li LARP samo za geekove, nerdove, zaljubljenike u računalne igre i znanstvenu fantastiku, i slične čudake?

Ne. U dobroj igri može uživati bilo tko s dovoljno mašte i dobre volje. Ima nas raznih – učenika, studenata, profesora, inženjera, pedagoga, psihologa, novinara, programera, slikara, kinooperatera, knjižničara… Raspon godina aktivnih igrača u Hrvatskoj je od 14 do preko 50. Više od trećine su žene.

Koliko ljudi igra LARP u Hrvatskoj?

Zasad još nitko nije napravio popis, pa nema preciznih podataka. Odokativno, procjenjujemo kako ima oko 150 aktivnih igračica i igrača.

Je li to skupo?

Obično nije, iako može biti. Postoji više LARP-ova koji ne traže ništa više od dobre volje i nešto slobodnog vremena. Za druge ćete trebati izdvojiti ponešto novaca.

Trenutno najskuplja kotizacija za sudjelovanje u domaćem LARP-u iznosi 70 kuna. Ostali troškovi ovise o tome u što se upuštate i koliko se želite angažirati. Sami, dakle, procjenjujete koliko se i što isplati, odnosno koliko ćete uložiti.

A i dobar dio troškova – poput prijevoza, hrane i pića, kostima i drugog – možete smanjiti tako što ćete ih podijeliti s drugim larperima.

Koliko vremena treba za LARP?
Opet, to u velikoj mjeri ovisi u što se upuštate i koliko ste voljni se angažirati.

Najkraća igra u kojoj smo sudjelovali trajala je nešto manje 90 minuta, zajedno s objašnjavanjem pravila i podjelom likova. Najdulja se protegla na više od 30 dana (i do danas ostala jedinom u nas koja je toliko trajala).

U Hrvatskoj su najčešći LARP-ovi u rasponu od nekoliko sati do nekoliko dana (obično od petka navečer do nedjelje ujutro).

Čak i ako računamo vrijeme potrebno za pripremu, LARP neće odnijeti više vremena od većine drugih hobija.

Kako mogu početi igrati?

Razmislite o tome što i koga bi vam bilo zanimljivo igrati. Jeste li više za fantazijski svijet nalik onome iz Gospodara prstenova ili The Elder Scrolls? Radije bi zaronili u Ratove zvijezda? Možda vam je zanimljiviji steampunk? Ili vampiri? Ili bi zaronili u svijet poput našeg, samo malo pomaknut?

Kad se odlučite, pogledajte popis trenutno aktivnih LARP-ova u Hrvatskoj i pronađite onaj koji vam odgovara. Pogledajte raspored događanja, kontaktirajte organizatore, raspitajte se kako se možete priključiti. Rado će vam pomoći.

LARP-ove često možete pronaći i na domaćim konvencijama znanstvene fantastike i fantazije.  Redovne najave potražite na stranicama bloga LARP Hrvatska i u grupi LARP Hrvatska Facebooku.

Niste sigurni kako se priključiti? Pročitajte kako početi igrati LARP.
Pogledajte i što sve možete igrati u Hrvatskoj.

Glavna fotografija: Famiglia Bonifacio: Il Primo (2015.), Tanja Bjelić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s