Kako početi igrati LARP?

Želite larpati, a ne znate kako bi počeli? Evo par smjernica i savjeta, kao i odgovora na često postavljena pitanja, koji će vam pomoći pri ulasku u svijet igre.

Najlakši ćete to učiniti ako se povežete s nekim tko već igra LARP, tko će vam objasniti sve što trebate znati i pomoći vam.

Ne poznajem nikog tko se bavi LARP-om. Kome se mogu obratiti?

Bilo kome od organizatora LARP-a u Hrvatskoj s ovog popisa. Osim našeg bloga, možete i pratiti stranicu LARP Hrvatska na Facebooku, kontaktirati autore blogova Diary of a Croatian larper i Skirts’n’wolves, provjeriti što pripremaju Sekcija za roleplay Kluba studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu i udruga “Ognjeni mač”… Svi redom rado ćemo pomoći.

Moram li nešto znati o LARP-u prije no što počnem igrati?

Prije početka igre potrebno je upoznati se s pravilima, mehanizmima te eventualnim posebnim zahtjevima (kostimi, rekviziti, način sudjelovanja i tome slično).

Za neke igre potrebna je nešto dugotrajnija priprema, za druge će biti dovoljne upute koje je moguće ispričati za manje od deset minuta.

Organizatori i voditelji igre objasnit će sve što je potrebno za konkretnu igru ili vas uputiti gdje to možete doznati, pa zatražite njihovu pomoć.

Moram li imati kostim?

U nekim igrama kostimi su obvezni, u drugima možete sudjelovati u običnoj svakodnevnoj odjeći.

Kostime često možete improvizirati kombinirajući garderobu koju već imate, posuditi od drugih larpera ili ih sami sašiti. Ne moraju biti novi, niti raskošni – važnije je da su u skladu s duhom i temom igre.

Isto vrijedi i za rekvizite te ostalu opremu eventualno potrebnu za sudjelovanje.

Što odabrati za početak?

Ako nikad niste igrali, preporučamo da krenete s kraćim igrama, zato što traže manje vremena, angažmana i ulaganja. Takve igre organiziraju već spomenuta Sekcija za roleplay KSFF-a (bar jednom mjesečno) i skupina Terrible Creations (u sklopu događanja “LARP dan”). Najave novih igara objavljivat ćemo redovno na našim stranicama.

Ako se baš hoćete naglavce baciti u igranje, odaberite nešto s popisa aktivnih LARP-ova u Hrvatskoj.

Ne znam hoću li znati kako se treba ponašati, igrati…

Vjerujemo. No, lakše je i jednostavnije nego što mislite. Sve što trebate je dobra volja, malo mašte i spremnost da na neko vrijeme postanete netko drugi.

Meni je malo neugodno…

Svi smo to prošli. I nismo požalili. 🙂 Dođite i isprobajte. U najgorem slučaju, izgubit ćete par sati vremena. U najboljem bit ćete poput nas: zaljubit ćete se u igru, dobiti novi, šašavi hobi i upoznati nove ljude.

Ne znate što je LARP? Evo što trebate znati.
Pogledajte i što sve možete igrati u Hrvatskoj.

Glavna fotografija: The Elder Scrolls Chronicles (2013.), Višen Tadić