Dobro došli na novo izdanje bloga LARP Hrvatska

Nakon (pre)dugog razdoblja neaktivnosti (za što sam, priznajem, dobrim dijelom i osobno odgovoran), ponovno ćete na jednom mjestu moći naći i pročitati najave, vijesti i zanimljivosti vezane uz LARP u Hrvatskoj i šire.

Tijekom zadnjih dvije godine i kusur, koliko je prošlo od zadnjeg posta na ovom blogu, puno se toga promijenilo. Domaća scena postala je više usmjerena na komorne igre i žanrovski raznovrsnija nego što je ikad bila u svojoj više ne tako kratkoj povijesti.

Dobili smo, između ostalog, novi vampirski (“Noćne kronike”), vukodlački (“Werewolf”), steampunk (“Dishonored”), SF (“Star Wars”), mafijaški (“Famiglia Bonifacio”) i fantazijski LARP (“Beyond Gods and Empires”) te LARP alternativne povijesti (“Orahovačke kronike”). Pogledajte što već sad znamo da nas očekuje ove godine: Što sve možete igrati u Hrvatskoj?

LARP igre ne samo što su postale redovnim sastavnim dijelom svih većih domaćih konvencija ljubitelja znanstvene fantastike i fantazije (Istrakon, Liburnicon, Rikon, Sferakon), već su se pojavile i u programu događanja koja se njima dosad nisu bavila, poput Festivala prvih.

Već pokrenuta specijalizirana događanja uspjela su se održati (konvencija “Portal”), nastala su neka nova (LARP dan), a reaktivirana je i Sekcija za roleplay Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, s jakim programskim naglaskom na LARP-u.

U svijetu je LARP napravio velike korake prema mainstreamu, zahvaljujući prvenstveno uspjehu kojeg je požnjeo “College of Wizardry”. Sve češće ga se spominje u kontekstu transmedijskih projekata, kao i onih vezanih uz obrazovanje, obuku…

Vremena su uzbudljiva i zanimljiva, puna novih mogućnosti i izazova, za larpere i kreatore LARP-ova.

Kratko upoznavanje, za vas koji ste prvi put na blogu LARP Hrvatska ili u kontaktu s zajednicom larpera. Moje ime je Miroslav Wranka. Zovu me Siro. LARP-om se na raznorazne načine bavim petnaest godina.

Dio sam kreativnog kolektiva Terrible Creations (autori smo LARP-ova iz serije “Famiglia Bonifacio“), vodim Sekciju za roleplay Kluba studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu, osmislio sam i vodim događanja “LARP dan”.

Pisat ću za ovaj blog i uređivati ga imajući u vidu dva osnovna, podjednako važna cilja:

1) pratiti i bilježiti događanja na domaćoj LARP sceni
2) pomoći svima koji se dosad nisu okušali u LARP-u, a žele to učiniti.

Očekujte kako će se blog LARP Hrvatska mijenjati – i vizualno i sadržajno – ali neće odstupati od dva navedena cilja. Stoga će na istaknutim pozicijama uvijek biti kombinacija aktualnosti i članaka namijenjenih početnicima.

Postovi neće biti objavljivani u redovnom ritmu, već će se pojavljivati kako će materijali stizati. Svi postovi će se odmah po objavi naći i na stranici LARP Hrvatska na Facebooku te na Twitteru (@LarpHrvatska). Odabrane fotografije bit će plasirane na Instagram, uz dozvolu autora.

Osim već spomenutog sadržaja, možete očekivati recenzije, galerije fotografija, upute i savjete te prijevode korisnih i zanimljivih inozemnih članaka.

Želite li nešto objaviti ili najaviti, šaljite materijale adresu uredništva . Blog LARP Hrvatska otvoren je svim pojedincima, skupinama i organizacijama koje se bave LARP-om na bilo koji način. Sav relevantan sadržaj je dobrodošao.

Moguće je kako će prije objave proći uredničku obradu (profesionalna deformacija, ne mogu si pomoći). No, nikad neću mijenjati suštinu, kao ni objaviti izmjenjeni tekst bez znanja i dozvole autorica i autora.

Pronađete li na ovim stranicama pogrešnu informaciju ili smatrate kako sam nešto propustio spomenuti, upozorite me. Također, vidite li nepotpisanu fotografiju za koju znate tko joj je autor (možda ste to baš vi), javite .

Zašto novi izgled? LARP je izrazito vizualno atraktivna aktivnost, s jakom filmskom/kazališnom atmosferom i ugođajem, što s prethodno korištenom temom za WordPress nije bilo moguće dovoljno naglasiti. Nisam baš zadovoljan ni s ovom, ali poslužit će dok ne nađem(o) nešto bolje.

Zašto više nema starog zaglavlja? Asocirao je na fantastiku i mitologiju, koje domaćom scenom ne dominiraju već neko vrijeme. Nije potpuno nestao – vratit će se kad za to dođe vrijeme.

Što je sa starim člancima i fotografijama? Još uvijek su tu, čekaju trenutak kad će biti bolje posloženi.

Glavna fotografija: Lucija Tancer i Miroslav Wranka, “Famiglia Bonifacio: Casino Fortuna” (2015.), foto: Tanja Bjelić

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s