Spremajte se, idemo u Budimpeštu na Portal 4+!

Regionalno okupljanje zaljubljenika u LARP ove će godine biti posvećeno istraživanju što se sve može postići s LARP-om osim zabave.

Četvrta međunarodna LARP konvencija Portal bit će održana od 15. do 17. travnja u Budimpešti. Za one među vama koji nisu s time podrobno upoznati, riječ je o konvenciji koju je pokrenula sada već dulje neaktivna udruga Lateralus u Zagrebu 2013. godine.

Godinu nakon održana je u Budimpešti i još jednom prošle godine u Zagrebu. Iako je na raspolaganju imala vrlo skromne resurse, lani je u Media klub na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma privukla pristojan broj sudionika i posjetitelja iz zemlje i inozemstva, među kojima je bio i dio tima koji radi na vjerojatno medijski najpopraćenijem LARP-u na svijetu trenutno, College of Wizardry.

Organizatori ovogodišnjeg Portala očekuju ukupno oko stotinu posjetitelja, uglavnom iz Mađarske, iako se nadaju i dolasku ljudi iz zemalja iz kojih su dosad dolazili na Portal, poput Austrije, Bugarske, Hrvatske, Italije, Slovenije, Poljske, Rumunjske…

portal

‘Za razliku od prethodnih izdanja, više smo se okrenuli sudionicima izvan subkulture LARP-a’, rekao mi je Tamás Obreczán, jedan od organizatora Portala, ‘Pozvali smo nastavnike i učitelje, marketingaše, psihologe i stručnjake s drugih područja.’

Nadam se kako će se pojaviti i pripadnice male poljske LARP enklave u Budimpešti, koje u zadnje vrijeme priređuju zanimljive igre u glavnom gradu Mađarske.

Trodnevna konvencija u petak i nedjelju će ponuditi program više usmjeren domaćoj publici, dok će u subotu – kad se očekuje najviše posjetitelja – biti više međunarodnog karaktera. Zamišljen je tako da pokaže što se s LARP-om još može postići, osim zabave. Naglasak će biti na obrazovanju i interdisciplinarnoj praksi.

U planu su različite vrste programa: kratka predstavljanja igara i skupina koje se bave LARP-om, ponešto duža metodološka predavanja… No, kako ističe Sándor Mesterházi, jedan od organizatora, najviše ih zanima interaktivna razmjena iskustava. Stoga očekujte kako će paneli, radionice, diskusije, mini igre i komorni LARP-ovi dominirati programom.

Želite li sudjelovati u programu, možete se prijaviti na web stranici Portala. Stranica inače nudi i više korisnih informacija o smještaju tijekom konvencije, javnom prijevozu i tome slično.

Više: Portal 4+ i na Facebooku

Piše: Siro
Foto: Bloo

Ne znate što je LARP? Evo što trebate znati.
Niste sigurni kako se priključiti? Pročitajte kako početi igrati LARP.
Pogledajte i što sve možete igrati u Hrvatskoj.
Pronađite igru za sebe.

One thought on “Spremajte se, idemo u Budimpeštu na Portal 4+!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s