Play LARP: konvencija koja grad pretvara u igralište

U Modeni će 2. i 3. travnja biti održano osmo izdanje Playa, najveće konvencije namijenjene ljubiteljima igara u Italiji. Na više od 18 tisuća kvadrata izložbenog prostora više od 30 tisuća posjetitelja dočekat će, između ostalog, RPG-ovi, igre na ploči, s kartama i minijaturama…

Tema konferencije ove je godine „Igranje i stvarnost“. No, ono što konvenciju Play čini nama posebno zanimljivim je to što će po drugi put pod njenim okriljem od 1. do 3. travnja biti održan Play LARP, konvencija namijenjena prvenstveno iskusnim igračima i organizatorima LARP igara iz Italije i europskih zemalja.

Počasni gost bit će Danac Malik Hyltoft, osnivač Osterskov Efterskole, prve škole na svijetu koja koristi obrazovne LARP-ove kao glavnu obrazovnu metodu. Govorit će o Osterskovu u petak poslijepodne, voditi radionicu obrazovnih LARP-ova u srednjoj školi u subotu prijepodne i biti glavni organizator međunarodnog LARP-a u subotu navečer. Na rasporedu je više žanrovski raznovrsnih igara, koje će povijesno središte Modene pretvoriti u veliku LARP igraonicu.

Zvuči super zanimljivo. Ako će se netko od vas zaletjeti na Modene i poslušati što Hyltoft ima za reći, žicam izvještaj za LARP Hrvatska. 🙂

Igranje uz podršku gradskih vlasti

Pitao sam glavnog organizatora Play LARP-a Andreu Castellanija kako je došlo do toga da LARP dobije prostor i vrijeme za sebe u sklopu tako velikog događanja:

RRRD01
Andrea Castellani (privatni arhiv)

“Mini konvencijski LARP-ovi su oduvijek bili prilično zastupljeni na Playu. No, pošto se konvencija odvija u izložbenom prostoru, bilo je doslovno nemoguće ugostiti veće, dulje i složenije igre, s pravom scenografijom, kostimima, specijalnim efektima…

Festival je nedavno pokrenuo projekt Play i grad, kako bi u središtu grada mogao održavati gejmerska događanja uz podršku gradskih vlasti, mahom na spektakularnim lokacijama poput drevnih dvoraca, povijesnih spomenika i tome slično.

Naravno, to je bila odlična prilika za uvođenje visokokvalitetnih LARP-ova na Play, pa su tijekom jeseni 2014. godine organizatori konvencije zatražili da kreiram projekt (kao dio Play i grada) kojim bi privukli larpere i LARP organizacije na Play.

Djeluje kao lak posao, ali nije bio. Usprkos tome što je Play daleko najpopularnija konvencija ljubitelja igara u Italiji, doslovno je bila nepoznata larperskoj zajednici (osim onom njenom dijelu koji se bavi drugim igrama, a koji je u manjini).

Novi igrači nisu prioritet

Nije mi cilj bio pronalaziti nove igrače među posjetiteljima Playa. Stvorio sam projekt Play LARP želeći u Modenu dovesti ne samo uobičajena promotivna događanja kakva LARP organizacije redovno predstavljaju na konvencijama, već i prave punokrvne LARP-ove zbog kojih bi na konvenciju došli iskusniji igrači.

Prvo izdanje Play LARP-a održali smo u travnju prošle godine, s priličnim uspjehom. LARP-ovi su bili vrlo raznoliki, originalni i definitivno vrijedni pozornosti, a neke su popratili i mediji.

S drugim izdanjem želimo nadmašiti prvo, što nikako neće biti lako: prošle godine dvije igre smo odigrali u tornju Ghirlandina, koji je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine! No, mislim da smo na pravom putu.

Nadam se kako će Play LARP postati najvažnijim talijanskim festivalom LARP-a. No, važnije mi je da što više larpera iz različitih dijelova Italije dođe u Modenu i isproba nove stilove igranja. I da se svi dobro zabave, naravno!

Šest LARP-ova bavit će se zidovima, invazijama i migracijama

Koje igre možemo očekivati na Play LARP-u? Koliko će ih biti dostupno igračima koji ne govore talijanski?

Na rasporedu je šest igara plus nekoliko manjih događanja, mahom promotivnih ili popratnih uz glavni program. Zajednička tema su im zidovi, invazije i migracije.

U petak, 1. travnja, navečer (od 21 do 01 sat) službeni talijanski klub White Wolfa Camarilla Italia će voditi vampirski LARP u drevnom zdanju u kojem je danas smješten hostel. Zaplet će biti neuobičajen za taj žanr jer će biti usredotočen na vjenčanje.

U subotu, 2. travnja, poslijepodne (od 15 do 19 sati) LARP organizacija Etemenanki će u Kneževim vrtovima voditi klasični fantazijski LARP. Priča je vezana uz skupinu Orkova koji napadaju civilizirane zemlje.

Gotovo usporedno (od 15:30 do 19:30 sati) moja LARP organizacija Italica Scuola di Magia di Rocca Riola priredit će pervazivnu igru nadahnutu svijetom Harryja Pottera u povijesnoj gradskoj natkrivenoj tržnici, u vrijeme dok će ona još biti otvorena. Igrači neće znati tko sve sudjeluje u igri, a tko ne, pa će dio igre svakako biti povezan uz razlikovanje čarobnjaka od bezjaka.

RRTSP02
Play LARP, arhiv Andree Castellanija

Star Wars, Harry Potter, Game of Thrones, A Thousand Stars And No Home…

U subotu navečer (od 18 do 02 sata) talijansko-dansko-švedska skupina organizatora, predvođena našim počasnim gostom Malikom Hyltoftom, održat će središnje događanje Play LARP-a, znanstvenofantastičnu igru “A Thousand Stars And No Home” na engleskom koja priča priču o skupini izbjeglica koji nastoje pobjeći sa svojih siromašnih i ratom zahvaćenih planeta i doseći Kulturu, bogatu i mirnu civilizaciju u središtu galaksije. Bit će odigrana u umjetničkoj galeriji MaTa, koja će privremeno biti preobražena u pristanište starog svemirskog broda koji krijumčari izbjeglice.

Program u nedjelju, 3. travnja, poslijepodne kreće s igrom LARP organizacije Terre Spezzate (od 12 do 20:30 sati), radnjom smještenom u svijetu “Igre prijestolja”. Povijesne dvorane Gradske vijećnice postat će dvorcem bogate obitelji iz Westerosa, pod čijim će se krovom naći tri zaraćene plemićke kuće dok olujno nevrijeme bjesni oko njih.

Također u nedjelju poslijepodne (od 16 do 19 sati) LARP organizacija SWlive vodit će igru u svijetu “Ratova zvijezda”, koja će se odvijati u prašnjavoj krčmi na planetu Jakku. Igrat ćemo u stvarnoj prašnjavoj krčmi u Modeni.

Međunarodni LARP “A Thousand Stars And No Home” posebno je namijenjen strancima, koji obično vole vrijeme provoditi na konvenciji tijekom jutra i poslijepodne, ali nemaju što raditi u subotu navečer. Svi materijali za igru su na engleskom, koji će biti i službeni jezik.

Vjerojatno će gostima iz drugih zemalja biti omogućeno igranje i u preostalih pet LARP-ova. Obavijestite li organizatore na vrijeme, većina će biti spremna osigurati vam likove na engleskom.

LARP-ovi u obrazovanju iz skandinavske perspektive

Uz to, Talijani su općenito naklonjeni komunikaciji sa strancima. Vjerujem kako će čak i oni rijetki igrači koji govore vrlo malo engleskog naći načina kako se sporazumjeti s domaćinima.

Hoće li biti drugog sadržaja, osim igara?

Malik Hyltoft bit će jedan od brojnih govornika na Tavola Esagonale, otvaranju konferencije Play u petak prije i poslijepodne.

Malik će također predstaviti obrazovne LARP-ove radionicom koja će biti održana u modenskoj srednjoj školi u subotu ujutro, dok će talijanska organizacija za edukativne LARP-ove Il Congegno di Leonardo voditi nekoliko takvih igara za škole koje će posjetiti Play, također u subotu ujutro.

Osim već spomenutog Hyltofta, na Play LARP dolazi i Anna Westerling, poznata organizatorica LARP-ova i konvencija ljubitelja igara iz Švedske, kao dio organizacijskog tima međunarodnog LARP-a „A Thousands Stars And No Home“. Isto vrijedi za Helle Zinck, koja će također i pomoći Maliku u održavanju radionice edu-LARP-a u subotu ujutro.

Piše: Siro

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s