Događaji i pravila

U Hrvatskoj se godišnje održi preko 30 larp događaja na različite teme. Neki događaji se nastavljaju i dio su velikih priča, ali se održavaju i “one shot” larpovi. Ovdje su popisani svi larpovi ovisno o temama i pričama.

Fantasy/srednji vijek

Ovaj larp je najpopularniji u Hrvatskoj i najviše se događaja održava baš na tu temu.

Scenom dominira još uvijek bezimeni setting s radnjom smještenom u Zapadne Zemlje (koje geografijom ordgovaraju prostoru Hrvatske) međusobnim sukobima raznih vladavina tog područja te njihovim odnosima sa susjedima. Ono što je posebnost ovog settinga jest bogata povijest prostora, kao i samih likova te povezanost priča i geografije s larpom u Srbiji i Bugarskoj.

Organizatori događaja u ovom settingu su Udruga Ognjeni Mač (sa svojim larpovima Maksimir, Jaska a organiziraju i gozbe), Zeleni Barjak Hrvatska (Sunčev Potočić), Županija Krvomeđe, Rajski Vrhovi i Labuđa Rijeka (Rajski Vrhovi, Krvomeđe, Labuđa Rijeka), udruga Gaia (Utvrda Svjetlosti) te Miroslav Wranka (Majčin Gaj).

Svi skupa koriste Amtgard pravila koja ponekad variraju od organizatora do organizatora, te ponekad dodaju vlastita pravila tj. house ruleove:

Osim toga, u 2012. godini Ivan Žalac počeo je organizirati događaje u posve novom settingu – Terra Nova. Priča ima poveznice s njemačkim larpom ConQuestom.

Pravila koja se koriste na Terra Nova događajima su:

Steampunk

Steampunk se prvi put u Hrvatskoj zaigrao 2012. godine i pokazao se vrlo uspješnim događajem tj. nizom jednodnevnih (jednovečernjih) larpova organiziranima u Eko Selu Žumberak blizu Zagreba. Cijeli setting kao i pravila jedinog Steampunk larpa u Hrvatskoj osmislio je Sven Nemet. Njegov larp, Para pokreće svijet, jedini je ostvario zavidan rast i razvoj od svih novopokrenutih larpova 2012. godine.

Pravila za larp Para pokreće svijet:

  • Para pokreće svijet

‘One shot’ larpovi i lrpovi

Sekcija za roleplay pri Filozofskom Fakultetu, tj. udruga Lateralus održala je nekoliko kratkih larpova čija je posebnost da nemaju nastavak već se mogu igrati iznova ili se održe samo jednom. Uglavnom se održavaju na konvencijama.

  • Love is Blue
  • Tragači Zore
  • Smrt japanskog cara

Isto tako, ponekad se i neke druge skupine nelarpera okušaju u organizaciji larp tj. lrp događaja, među kojima je najaktivnija udruga Starbase Cantina koja i na konvencijama i u svojim prostorijama organizira razne takve događaje.

2012. godine prvi put je održan i Fallout larp kojeg je organizirao Mario Logožar, za kojeg se nadamo da će se ponovno održati i tako pridonijeti šarolikosti larpova u Hrvatskoj.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s