Blissov izvještaj s Fallout larpa 2013.

Slika

Fallout…
…početak nakon kraja

Od novijih larpova koji su se pojavili u zadnje vrijeme ja sam posjetio jedino Fallout za sada, pa ću nešto malo i nakuckati o tome kako mi je bilo.
Event se održao u Popovcu pokraj Sesveta, napuštena vojarna koja je služila kao spremište za vojna vozila ili nešto, tako da ima jako puno garaža koje su iskoristive za sve i svašta. Dobar dio svega u vojarni je opljačkan, tako da veliki hangari nemaju krov tako da nema straha od padanja stvari na glavu hehe i ima dosta smeća razbacano okolo tako da baš daje taj neki postapokaliptični survivor štih. Zanimljivo je da za Fallout ima puno više terena nego za fantasy jer je hrvatska puna kasarni iz Juge koje se danas koriste za airsoft pa nije problem dobiti dozvolu. Što se tiće pravila moja malenkost je tu dosta sudjelovala, dizajnirana su pod utjecajem različitih žanrova, ali najviše se osjeti Amtgard u cijeloj priči(klase, lvl, životi itd) i to je stavljeno jer su najbliža većini hrvatskih igrača.

Poginuti je i teško i lako u isto vrijeme, o čemu konkretno pričam, npr protrči cigan i mazne te nožem u ruku i sad ti je ruka sjeb*na i ti si Lakše Ozlijeđen, ako u roku od pola sata ne nađeš nekog ta ti previje ranu izgubiš dosta krvi i onda si Teško Ozlijeđen, ako i dalje netko ne sanira tu ozljedu onda padaš u Komu i tek nakon toga nastupa Smrt. Od samog ranjavanja do umiranja na ovaj način treba proći oko sat vremena plus minus. To je onaj dio gdje je relativno lako poginuti, ali isto tako da je onaj cigan protrčao i bocnuo vas u bubreg, a ne u ruku, onda niste odmah mrtvi kao u amt, nego teško ranjeni, pa koma pa smrt. I pod lakim i pod teškim ozljedama se može kretati i dovući do grada da vas doktor zakrpa tako da je taj dio onaj sa težim umiranjem.

Što se tiće oružja, koriste se bofferi/latex/calimacil kao hladno oružje, a kao vatreno airsoft što daje jako veliku dozu realnosti i jednakosti, jer nije bitno koliko si veći, jači, brži itd…pištolj je pištolj… U igru smo ubacili jeftine kineske pištolje koje možeš nositi doma kad ako se odjaviš s njima, tako da nije potrebna investicija s te strane. Ako netko hoće kupiti airsoft oružje slobodno, ali nije obavezno.
Da ne dužim pretjerano s detaljima ovaj larp ima jako puno potencijala, tereni su lako dostupni, kostimi su puno lakši za napraviti, ima više opcija od larpa vulgaris(fantasy) jer možeš ubaciti tehnologiju i SF po potrebi za onaj „korak dalje“ . Kao što je Naz spomenuo u svom članku, otvara vrata larpa za sve airsoftere.
U svakom slučaju ajmo na sam događaj, ja i moj prijatelj Cigan (Immartu) smo stigli u subotu ujutro i prijavili se, ja sam postao lokalni mrtvozornik, a on lokalni Cigan. Stanovnici Novog Dooma su lagano izgmizavali iz kreveta…a neki su gmizali prema njemu (*simboličan pogled prema Višenu i Kapetanu*) i počele su prijave za sportske igre. Prijavio sam se za Exanje konzerve i Takac Makac iako nisam imao pojma što je išta od toga, ali kako igram Ghoula ne mogu dizati teške stvari jer bi mi ruke otpale, doslovno, pa ništa od Klade’s’ramena.

Nakon prijave sam odlučio malo prošetati terenom da vidim gdje je što, da uživam u blagodatima Novog Dooma. Za razliku od većina naselja u kojima sam bio ovo čak i izgleda donekle funkcionalno, ima ured čelnika, mrtvačnicu, 2 dućana, birtiju, bolnicu i ambulantu(koja sumnjivo izgleda kao loš kupleraj) i naravno, instituciju Šerifa hehe… i zanimljivo sve to vode sami igrači, tako da sam donekle ostao zatečen takvom organizacijom jer sam navikao da u naseljima na larpu nema takve infrastrukture.
Malo sam pročaskao sa stanovnicima, došao do zaključka da su rasistička gamad jer ne vole nas ghoulove, što nije bilo teško za shvatiti jer je netko rozim sprejom napisao na zid GHOULS GO HOME… i koliko sam čuo bližili su se izbori za načelnika, koji je na svu sreću također bio ghoul pa sam dobio trunčicu razumijevanja s njegove strane. Saznao sam da je netko ukrao pumpu i da naselje sad nema vode pa su junački krenuli u pohod da je vrate, a to je izgledalo tako da su svi sjedili okolo i zajebavali se dok su npcei lukavo čekali u zasjedi(koja je bila nepotrebna jer ovi nisu mrdali iz grada), pa su onda npcei preuzeli inicijativu, počistili pola grada i junački poginuli. Valjda je to pogurnulo igrače da krenu i uskoro su se vratili iz npc brloga s pumpom, koja je spojena i puštena u funkciju(i stvarno radi). Na jednom od leševa je mrtvozornik pronašao nacrt filtera za vodu, pa smo krenuli to raditi.

Nakon što je uspješno napravljen da izgleda manje-više kao na slici, organizator dođe i pita „super je, a jel radi?“ na što ja pitam:“kako misliš jel radi? Kao Zapravo mora raditi?!“ i odgovor… „Da“. E sad, uz male modifikacije itd, hermetički je zatvoreno sve, ali i dalje nije bilo savršeno i odustah i ostavih nacrt pokraj njega u krčmi da popijem koju. Uto dotrče 3 tekija i pitaju što je to? Ja im kažem nacrt za filter i moj neuspjeli pokušaj, njih trojica nešto međusobno počnu mrmljati i žuboriti i nestanu na nekoliko sati. Kasnije smo skužili dim iz jednog od dimnjaka i pobliža inspekcija otkrila je da su oni otišli praviti filter. Naime, treba ugljen, šoder i pijesak itd sve se moglo naći na terenu osim ugljena pa su išli ložiti vatru da naprave ugljen! I još malo kasnije su se pojavili sa pravim živim funkcionalnim filterom! Koji predobro izgleda btw, tak oda evo i ovim putem čestitke svoj trojici, genijalno je!

Ah da, skoro zaboravih u neko doba popodne je izniknula grupica airsoftera, njih 8-9, imali su svoju uvodnu priču(srušila im se letjelica itd) i oni su manje-više Brotherhood of Steel, imaju svoje questove itd i prisiljeni su na interakciju s nama da bi ih obavili, a to nama seljacima daje nekakav nepoznati opasni faktor jer nas mogu pobiti iz čista mira(čak ni offgame neznaš oće li ili ne tako da je meni to bilo baš super).
Išlo se u bunker, pravi živi, ulaz u njega je rupa u zemlji od 0.5x1m a kad uđeš uf, ima ga, dug 20-30 metara, širok jedno 2-3 i onda na kraju puškarnica s još dodatnih prostorija, fora sve u svemu.

 

Predvečer je netko ozračio svu onu rasističku gamad pa su počeli crkavati od radijacijske bolesti, karma ako mene pitate i naravno oni su optužili ghoulove za to i upucali me… fašisti…
Nakon toga je bila najezda radioaktivnih žohara, koji su najkreativniji monsteri koje sam ja u životu vidio na iti jednom larpu(ako gledamo s humoristične strane). Napravljeni su na terenu dan prije, naime, uzeli su prazne kanistre od 5 litara, gurnuli u njih crijeva da izgledaju kao nogice i u guzicu im stavili flashlightove koji su se palili gasili, igrača koji ih drži kao nisi vidio a žohari su pičili okolo po mraku tako da je to bilo predobro!
Vjerujem da sam dosta detalja zaboravio ili preskočio, ali sve u svemu ja sam se dosta zabavio, bilo je 17tak igrača + airsofteri.

Ukupan dojam je dosta narušen zbog količine offgejmanja, dosta velikog downtime-a zbog sunca(taj dio se sljedeći put može izbjeći tako da naselje bude u garažama preko puta koje su u hladu), neki ljudi se nisu baš potrudili oko kostima, stvarno ne treba novaca, samo hrpa smeća i malo mašte. Dosta bi bilo uzeti traperice i tu i tamo ih sa ducttapeom ili tako nečim zalijepiti da budu više u štihu. Propovi su bili tako tako i nije ih bilo baš puno, s organizatorske strane ideja sa svime je dobra, ali nedovoljno dobro izvedena za moj ukus, vjerujem da je to zbog toga što je ovo još uvijek mlad larp i orgovi nisu dovoljno uhodani i usklađeni.

Da rezimiram za kraj:
Teren jako dobar
Setting dozvoljava puno inovativnosti i generalno novih stvari

Pravila izuzetno jednostavna
Puno potencijala
Nedostatak kvalitete (propovi, bolja koordinacija između orgova, razni detalji još)
Jako veliki downtime
Previše offgejmanja
Kad uzmem sve zajedno, bila vručina ili ne, dam ovom događaju solidnih 4/10

Bliss

Slike preuzete s adrese:

http://www.crolarper.com/2013/06/fallout-larp-2013-review.html

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s