Naz o Tragačima Zore

Tragači zore. Jedan od najiščekivanijih larpova u Hrvatskoj, dugo se pripremao i odgađan je preko godinu dana da bi konačno zaživio u noći sa 6. na 7. listopada 2012. kao prvi larp organiziran od udruge Lateralus.

Planovi su bili poprilično grandiozni – napraviti larp baziran na djelima hrvatskih fantasy autora, na kojemu će sudjelovati i sami ti autori. Novi teren karakteristika koje će odgovarati njegovoj viziji. Imerzivni larp bez pravila nordijskog tipa. Na kraju, dio tih planova se ostvario, a dio ne – no larp Tragači zore je održan, i unio je puno toga novoga na hrvatsku larp scenu.

Hrvatska fantasy djela su poslužila kao uzor, a glavna djela koja su definirala svijet su “Zmije Nikonimora”, trilogija Sanje Lovrenčić od koje su do sad izašla prva dva nastavka: “Palača i Vrt” i “Put do mora”. Ta djela su definirala svijet i kulture Tragača zore, time napravila specifično okruženje u kojemu se larp dogodio, sa svojom kulturom i mitologijom i načinom na koji stvari funkcioniraju. Na žalost Sanja Lovrenčić na kraju ipak nije uspjela doći na ovaj larp.

Druga stvar koja je ovdje bila specifična su bila pravila, odnosno nedostatak istih. Mnogi su se pitali kako je to izgledalo – zapravo je sve išlo vrlo glatko i prirodno, bez ikakvih problema i trzavica. Pravila je zamijenio čisti roleplay – koristile su se jedino ključne riječi “meta” (prije pitanja o samoj igri), “brake” za smanjivanje intenziteta i “cut” za prekid, iako sam od sve 3 čuo samo “meta”. Pomoglo je to što larp nije imao puno borbi, a izvođenje magija je bilo jako povezano uz setting – vračevi su bili više duhovno i proročki nastrojeni nego “bacim ti vatrenu loptu” stil igre.

Zapravo, ovo je sve jako pomoglo oko dobrog izgleda larpa. Oružja kod likova je bilo jako malo, većina likova je bila nenaoružana. Naoružani likovi su imali većinom latex ili calimacil oružja – ovo je bio tek drugi fantasy larp u Hrvatskoj (nakon Terra Nove) gdje su boffer oružja bila u manjini. Obzirom da likovi nisu toliko imali oružja i oklope, koncentrirali su se na kostime i to je bilo vrlo vidljivo – mnogi novi igrači su imali bolje kostime nego jako veliki broj dugogodišnjih larpera. Definirani setting je ovdje jako pomogao kako bi stvorio prepoznatljivi stil igre.

Treća nova stvar je bio vrlo individualan pristup igraču. Organizacija larpa je bila drugačija od standardnog hrvatskog larpa gdje postoji glavni quest i nekoliko side questova. Ovdje je svaki igrač dobio 5 vrlo specifičnih questova (ukupno: 180 napisanih questova) koji su bili direktno krojeni za njegovog lika. Kada bi ih riješili dobili bi dio slagalice za složiti oltar i ritual za dar šumi (što je bilo malo ubrzano zbog izmorenosti igrača i GM-ova). Uz to, prilikom izrade likova dio bi dopunili GM-ovi. Primjer za ovaj cjelokupni proces možete vidjeti kod mog lika – izradu, dodatak od GM-ova, zadatke i što se dogodilo.
Četvrta nova stvar je bila činjenica da je ovo zapravo one-shot larp za razliku od kod nas tipičnih kampanjskih larpova. Neće biti Tragača zore 2. Likovi su stvoreni za taj larp, tu su se izrealizirali, i najvjerojatnije se neće više igrati (iako, možda i hoće – postoji
interes za to – no trenutno takvi planovi ne postoje). Ovo je koliko ograničavajuće toliko i moćno – omogućilo je likovima na Tragačima zore da se realiziraju i riješe svoje probleme u jednom larpu. Time je sve na kraju ispalo vrlo smisleno, začinjeno vrlo kvalitetno izvedenim završnim ritualom.

Priča je bila slijedeća: ljudi su došli u Šumu šaptaja sa 4 strane svijeta, tražeći nešto, obično rješenje za svoje probleme. Tamo je
živio jedan par koji ih je pokušao odvratiti, no na kraju su se otkrili kao Čuvari Šume. Ispunili bi želje ljudima koji su došli, no oni su morali zauzvrat napraviti nešto za šumu. Oni koji ne bi uspjeli, postali bi šaptaji te šume…

Osim ovih navedenih inovacija, Tragači zore su bili drugi najveći larp ove godine (nakon Crolarpa) sa 38 sudionika, larp koji je privukao najviše novih igrača (skoro pola ih nikad prije nije larpalo), larp sa vjerojatno najvećim postotkom žena u odnosu na muškarce, te vjerojatno najisplativiji larp ikada napravljen u Hrvatskoj za sudionike: organizatori su sami pokrili teren, hranu i kavu za sve sudionike (i na tome im veliko hvala). Uz to, ovo je prvi larp u Hrvatskoj koji je privukao igrače iz Italije i Bosne.

Bilo je i negativnoga: drugi teren nego što je planirano, dosta ljudi je otkazalo (trebalo je biti ukupno 52-je ljudi), a organizatori su se premorili jer nisu dobro procijenili koliko će tu biti posla. Dio igre je ubrzan upravo zbog premorenosti kod GM-ova i igrača. Neki od novih igrača su mogli i bolje pročitati setting. Početak larpa je malo kasnio. Neki igrači su morali ranije otići.

No u konačnici ovo je ispao vrlo kvalitetan larp, i što se noviteta tiče svakako jedan od najznačajnijih u godini. Vrlo snažan prvi larp za udrugu Lateralus. Oni koji nisu bili propustili su priliku da vide nešto novoga, i vrlo vjerojatno u tom procesu nešto  nauče.

Napisao: Naz

Cijelu galeriju slika možete pogledati ovdje!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s