Zeleni Barjak Hrvatska

Zeleni Barjak Hrvatska ili Green Banner Hrvatska (GBH) je ekipa larpera iz Zagreba koji su se originalno okupili kao grupa likova u najpopularnijem fantasy/srednji vijek settingu u Hrvatskoj. Po priči, to je vojna organizacija, Druga Divizija,  koju odlikuju uvježbanost, jasna struktura činova, te povrh svega odanost, čast i dužnost – vrline kojima članovi Green Bannera, popularno zvani Zeleni, teže. Zeleni jednom tjedno organiziraju treninge na kojima vježbaju borbu različitim kombinacijama oružja kao i razne formacije koje koriste na samom larpu. Zajedništvo koje je iz takvih druženja proizašlo polako se prebacuje i van same igre, pa Zeleni polako sami organiziraju larp događaje, druženja, predstavljanja larpa itd.

Više o Drugoj Diviziji možete pročitati niže!

KONTAKT

E-mail: greenbannerhr (at) gmail.com

Facebook: Pavle Pelikan

Treninzi

Budući da je GBH osnovan krajem rujna 2011. godine, prvi pravi treninzi održavali su se u dvorani koju su dobili na korištenje kao članovi Kluba mladih tehničara u Zagrebu. Svaki trening traje oko dva sata, te više-manje izgleda poput treninga bilo kojeg sporta: zagrijavanje, vježbe snage, vježbe formacija, vježbe borbe, po potrebi se ubaci malo teorijskog djela, a završava istezanjem. Za vrijeme toplih mjeseci treninzi se održavaju na otvorenom. Naravno, budući da se kondicija ne dobiva vježbanjem jednom tjedno, članovi GB-a trebaju raditi na kondiciji i jačanju i tokom tjedna.

Trening GB-a smatra se privilegijom za njegove članove. To znači da oni nisu obavezni, ali su svakako korisni za svakog člana koji se nalazi usred borbe na larp događajima. Isto tako, svi zainteresirani novi ili stari larperi dobrodošli su sudjelovati na jednom treningu kako bi iskusili kako to izgleda i kako bi im se pomoglo pri odluci da li se uključiti u takvu grupu. Ukoliko im se svidi i žele postati pravi članovi GB-a, nakon prisustva na slijedećih nekoliko treninga regruti dobivaju svoju početnu opremu: oružje i tuniku Green Bannera.

Uloge u Green Banneru

Postoji nekoliko pravila koja se koriste za fantasy/srednji vijek “setting” te su ona obično jedinstvena za svaki događaj. Međutim, u svima članovi GB-a mogu pronaći svoju ulogu: pješadija (laki, srednji i teški), helebardieri, samostrijelci i diverzanti. Također postoje i potpomažuće uloge (variraju ovisno o pravilima koja se koriste) te se u njima obično nalaze korisnici magije, te logistika (članovi koji se ne bore). Naravno, svaka je uloga važna, a podjele na ženske i muške uloge nema. Tako će se lako u zidu (oblik formacije) naći djevojke, kao i što će se među korisnicima magije pronaći dečki – ograničenja nema.

Ovisno o ulozi drugačiji je i izgled opreme članova. Međutim, bez obzira u kojoj ulozi regrut želi na kraju biti, uvijek će proći na početku osnovni trening u borbi s mačem i okruglim štitom koji je također jedinstveno obilježje Green Bannera.

A što je s razvojem priče lika unutar Green Bannera?

Larp je igra u kojoj je svim igračima omogućeno da kroz događaje razviju osobnost i povijest svog lika. Zbog toga bi mnogi mogli pomisliti da se to teško može raditi kada je igračev lik običan vojnik u velikoj vojsci. Međutim, i dalje svaki Zeleni ima svoju povijest koja se u nekom trenutku ispreplela sa službom u ovoj vojsci. Role play, koji je gotovo najvažniji dio svakog larpa, prisutan je i unutar GB-a, bilo na dužnosti, bilo izvan nje. Dapače, razvoj priče lika unutar takve organizacije prije se može nazvati zabavnim izazovom nego ograničavanjem igrača. Isto tako, ono što je velika prednost Green Bannera unutar igre jest jedinstvo likova igrača koji uživaju zaštitu vojske te nikada nisu ostavljeni sami za sebe.

Priča o redu Green Banner

Istočno od Arakydskog Kraljevstva nalazi se vojvodstvo Vanor. Green Banner je viteški red koji čuva mir u zemlji, te često posjećuje druge okolne zemlje. Red se sastoji od Vitezova, Redovne vojske i regruta. Nakon posjeta Zapadnim Zemljama, tamo je osnovana još jedna jedinica Green Bannera koja polako raste, a kojoj je zadatak čuvati mir u Sunčevom Kotru (koji je pod protektorijatom Vanora) te biti na pomoć glavnoj jedinici kada zatreba.

Želite biti dio Zelenih?

Za više informacija o terminima i lokacijama treninga javite se ovdje u komentarima ili mailom na: greenbannerhr (at) gmail.com.

Ako niste iz Zagreba, ne oklijevajte već se svejedno javite! Inicijativa je uvijek dobrodošla! 🙂

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s