Što je larp i gdje ga probati?

Znači, zanima vas što se krije iza ove riječi? 🙂

A možda već odavno znate o čemu se radi, samo niste znali koga kontaktirati i kako se spremiti za jedan larp događaj. Ovdje možete pronaći odgovore na sva vaša pitanja, a za sva dodatna stojimo vam svaki dan na raspolaganju!

Pomognite nam poboljšati ovaj opis larpa!

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili prijedloga, slobodno nam se javite na larphr@gmail.com! Hvala vam!

1. Što je larp?
2. Kako larp funkcionira?
3. Što je potrebno za sudjelovanje?
4. Postoje li pravila i koja se koriste?
5. Tko organizira larp događaje u Hrvatskoj?
6. Kome se javiti?

1. Što je larp?

Larp je skračenica za Live Action Role Play, tj. igranje uloga uživo. To je jedinstven spoj i sporta i umjetnostihobi u kojem će vas zaista naganjati hrpa orkova, plemkinje s početka 20. st. tražiti da ih spasite od ludog znanstvenika ili će vam pak nuditi da se priključite sitnim lopovima  u vrijeme nakon što je Zemlja pretrpjela apokalipsu. Zvuči li vam kao da igrate kompjutorsku igru ili čitate sadržaj neke knjige, s razlikom da osobno, fizički sudjelujete u razvoju priče onda znajte da je upravo to ideja larpa.

2. Kako larp funkcionira?

Larp događaj, kao i gotovo svaka igra, ima svoju pozadinsku priču (setting), a to može biti:

 • spoj srednjeg vijeka i fantasya (kao što su npr. Gospodar prstenova, Pjesma leda i vatre, World of Warcraft, Zmajevo srce itd.)
 • steampunk (primjer: Liga izuzetne gospode, 20.000 milja pod morem, BioShock Infinite, itd. )
 • postapokaliptična Zemlja (Fallout, Pobješnjeli Max, Igre gladi, itd.)
 • sadašnje (ne)obično vrijeme (Vampire the Masquarade, razni Larp događaji od tek nekoliko sati itd.)

Neki larp događaji temelje se na poznatim knjigama, filmovima ili igrama, dok neki imaju jedinstven, izmišljen svijet kojeg su igrači sami osmislili. U Hrvatskoj se mogu pronaći različiti Larp događaji s različitim settinzima, a koja grupa ima kakav možete pogledati na stranici o Larp grupama u Hrvatskoj.

Ideja je sljedeća:

 • organizator igre za događaj osmisli scenarij priče koju bi igrači trebali odigrati u nekom settingu, a to je obično jedan ili više zadataka tj. potraga (questova)
 • igračima su na početku i tokom događaja dane upute ili natuknice što se u toj priči događa, te što bi trebali raditi, a to organizator obično radi preko NPC-a (Non Playing Character) tj. likova izmišljenih za potrebe te priče (ili više njih) kojeg obično tumači organizator ili igrači volonteri.
 • on može igračima pomoći ili odmoći da njihovi likovi kroz svoje odluke i djela odluče o toku priče.
 • scenarij je samo okviran kako bi bio podložan promjenama ovisno o odlukama koje igrači donose: može se desiti da se npr. odluće sukobiti s nekom grupom ljudi ili se pak udružiti s njima kako bi mogli riješiti quest kojeg im je dao lokalni krčmar
 • komunikacija između igrača i/ili NPC-a nije napisana – ona se improvizira, a odluke koje igrači donose i način na koji se ponašaju prema ostalim igračima određuju sami igrači prilikom stvaranja svog lika
Najbitnije je da se igrači prilikom događaja zabave i kvalitetno provedu svoje vrijeme!

Evo stvarnog primjera s jednog događaja:

Tionol, Morwen i Darijel šeću šumom i pljačkaju ljude. Tionol malo lud, nosi 3 samostrela napunjena od kojih je jedan u malo lošijem stanju i sam ispucava u nasumičnim intervalima. I tako oni dođu do krčme, gdje stoji Gavranov lik. Tionol uperi nasumični samostrel u njega.


Tionol: 
-Daj mi novce i bježi, ovaj samostrel sam ispucava.-
Gavran:
 -Daj ne zezaj, dobro dat ću ti pare, tu se negdje.-
Tionol: 
-Ja bih se požurio, ovaj će stvarno sam opalit.-
Gavran:
 -Dobro, daj ne zezaj, tu su negdje.-
Samostrel sam opali.
Tionol: 
-Ups.-
Gavran: 
-Zezaš me…-
I tako je umro taj Gavranov lik.

A još puno dogodovština možete pročitati ovdje!

3. Što je potrebno za sudjelovanje?


Ovisno o vrsti događaja i priči osnovne stvari potrebne za larp su:

 • odjeća (tematski određena)
 • oružje (sigurno, od spužve, napravljeno prema pravilima)
 • obuća (udobna i sigurna za trčanje ako je potrebno)
 • dodatna oprema prema pravilima poput magičnih loptica itd.
 • puno dobre volje i mašte 🙂

Ako niste toliko vješti u šivanju, ili želite svoje prvo oružje napraviti uz našu pomoć, slobodno nam se javite. U prostorijama Udruge Ognjeni mač redovito se održavaju radionice opreme.

4. Postoje li pravila i koja se koriste?

Da bi događaj funkcionirao koriste se pravila. U Hrvatskoj ih se za srednjovjekovni fantasy larp koristi nekoliko i svi su varijacija na američka Amtgard pravila (s house ruleovima za pojedine događaje), a ovdje možete za primjer pogledati službena pravila za događaje Udruge Ognjeni Mač (linkovi na ostala pravila nalaze se ovdje).
Nema smisla da kao početnik krenete prvo s učenjem pravila napamet jer ih je puno. Naravno, slobodni ste ih proučiti i za početak bi bilo sasvim dovoljno da se upoznate s klasama i njihovim mogućnostima, budući da će to biti “posao” vašeg lika i jedna od točaka u njegovom stvaranju. Ako vas privlače korisnici magije, poglavlje o magijama je poprilično veliko, ali ne dajte se obeshrabriti. Pravila se najbrže nauče tokom igre! 😉

5. Tko organizira larp događaje u Hrvatskoj?

Kod nas postoji nekoliko grupa koje organiziraju jedan ili nekoliko velikih događaja godišnje, ili manje, te sjedišta imaju u Zagrebu ili Osijeku (kompletnu listu grupa s linkovima možete pronaći ovdje). Grupe koriste ili svoja pravila ili pravila drugih grupa, a najave događaja možete redovito čitati na ovom portalu, dok se u desnom stupcu nalazi kalendar najavljenih događaja.

6. Kome se javiti?

Bilo kome! Kojoj god grupi da se javite, dobrodošli ste. Udruga Ognjeni Mač ima svoje prostorije u centru grada gdje se održavaju radionice i gdje se sastaju dva puta tjedno, a jednom mjesečno organiziraju jednodnevni događaj u MaksimiruGreen Banner Hrvatska svoje sjedište ima u Klubu mladih tehničara na Trešnjevci, gdje se sastaju jednom tjedno (pored treninga koji je tokom zime u dvorani!). Pripadnici ostalih grupa nalaze se utorkom u pivnici Tomislav na Tomislavovom trgu od 20 sati.

Možete nam se javiti i na Facebook grupi Larp Hrvatska, ili na mail larphr (at) gmail.com ili u komentarima dolje niže… odgovoramo u roku 24 sata. 😉

Kakav je Larp zapravo teško je opisati i najlakše ćete saznati ako ga sami isprobate. Ako želite samo pogedati izdaleka, slobodno nas lurkajte koju subotu u Maksimiru kod petog jezera ili na Savici na Krvomeđima, a ako odmah želite krenuti u akciju, najbolje je da se jednostavno javite i krenete igrati! 🙂
Dobrodošli!


Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s