Vampirski LARP u Muzeju automobila bio je spektakl

U Muzeju automobila se odigrao veliki elizij jednog od dva zagrebačka LARP-a Vampire: The Masquerade, kronike Zagreb by Night. I bome je bilo spektakularno, tvrdi Ivana Delač.

Dobar dio spektakularnosti mi igrači možemo zahvaliti ambijentu – Muzej automobila je savršena kulisa za vampire koji spletkare u fensi outfitima. Čak su se i Nosferatui potrudili oko večernjih haljina – ipak se radilo o veličajnom događanju, na koje su bili pozvani i Kindredi iz drugih europskih Camarilla domena, od senešala Camarille Beč do ghoulice Ravnosa okićenog lancima za koje su vezane ljudske duše.

Ovaj je event bio međunarodni, i s vrlo dobrim odazivom – od ukupno 30 igrača (od čega četiri organizatora), 10 je bilo stranaca, zbog čega se igralo skoro isključivo na engleskom jeziku.

Zagreb by Night je inače povezan s LARP-ovima Vampire: The Masquerade u V.I.C. (Vampire international chronicle), pa nam je tako dolazak inozemnih igrača na ovaj event otvorio mogućnost odlaska lika na neki od inozemnih događanja Vampire: The Masquerade, kao i povezivanja priča likova s onima iz inozemstva.

Sam event je najavljen mjesecima unaprijed i sasvim adekvatno nabrijavan, posebno ingame – od likova se očekivalo da na elizij dođu u paru, pri čemu nisu bili odobreni parovi iz istog klana (s druge strane, istospolni parovi su mogli proći, čak je i Princ imao muškog pratitelja – zbog čega dajem veliki thumbs up). A kad Princ kaže “Svatko mora imati pratnju”, itekako se potrudiš pronaći pratnju.

Dva mjeseca uoči samog elizija, uz ostale ingame radnje su se odigravale i zakulisne igre pribavljanja adekvatnog pratitelja, sukladno statusu lika. U te svrhe su se potezali i neki boonovi (‘ajmo reći ingame dugovi čija se otplata ne može odbiti), što je donijelo raznovrstan i zabavan sadržaj svim igračima Zagreb by Nighta. Zahvaljujući odredbi o dolasku u paru, već je i sam ulazak u igru bio filmski spektakularan i omogućio jako brzo uživljavanje u lika.

Fotografkinja Tanja Bjelić s profi opremom zaslužna je za hrpu prekrasnih profilnih slika na Facebooku koje će zasigurno preplaviti larpersku online zajednicu. Nevjerojatno je koliko mi larperi volimo dobre fotke (ili je možda stvar u meni ;)), pa je svakom organizatorskom timu uvijek veliki plus kad osigura da kvalitetnih (ingame i offgame) fotki i bude.

Tijekom igre se odvijalo mnogo raznoraznih priča, zapleta, spletki i kombinacija koje ne želim ovdje prepričavati iz nekoliko razumljivih razloga – nisu svi doprli do mene, a one koje znam, ne želim odavati drugim igračima Zagreb by Nighta koji će ovo pročitati. Metagame je opasna zvjerka.

No, mogu reći da se odigralo par velikih stvari, poput proglašenja dotadašnjeg Čuvara Elizija novim Prinčevim senešalom, ili pak objave pobjednika simbela Toreadora za najbolje umjetničko djelo/izvedbu.

Jer, bit elizija u svijetu Vampire: The Masquerade nije samo političko spletkarenje i ganjanje ambicija lika, već i ispunjavanje Vječne Noći estetikom.

Zagreb by Night je jako dobar LARP, u kojem napredovanje lika uvelike ovisi o vremenu koje je igrač voljan uložiti ne samo u igranje na malim elizijima jednom tjedno i velikim događanjima jednom u dva mjeseca, već i u igranje putem Facebooka i e-maila. Nekome taj način igre odgovara, nekome ne – no, kao i na svakom larpu, i ovdje vrijedi ono da igraš onoliko duboko i ozbiljno koliko to sam odlučiš.

Činjenica, ipak, jest da je ovako spektakularne (koliko sam puta već napisala tu riječ?) igre šteta propustiti. Ako ništa drugo, onda zbog iskustva, zbog atmosfere, zbog prilike za igranje među preskupim oldtajmerima (uz potpisanu izjavu da svatko sam odgovara za eventualnu počinjenu štetu – thumbs up organizatorima na tome).

Organizatori (njih četiri – još jedan thumbs up!) su bili dostupni za sva ingame i offgame pitanja tijekom cijele igre, i ovo je doista bio događaj za pamćenje – cijena od 50kn, koliko nas je koštalo da Muzej automobila cijelu večer bude samo naš, prava je sitnica za ovakvo iskustvo.

Piše: Ivana Delač
Sve fotografije: Tanja Bjelić

Ne znate što je LARP? Evo što trebate znati.
Niste sigurni kako se priključiti? Pročitajte kako početi igrati LARP.
Pogledajte i što sve možete igrati u Hrvatskoj.

Komentiraj