Što je LARP Majčin Gaj i što želi biti?

We should come home from adventures, and perils, and discoveries every day with new experience and character.
Henry David Thoreau

Za koji dan u Lubeni ćemo zaigrati po četvrti put. Vrijeme je, vjerujem, da LARP-u u Majčinom Gaju postavim temelje, dam osnovne smjernice prema kojima ga namjeravam razvijati, kako bi svi koji žele u njemu sudjelovati mogli znati što ih očekuje i što kvalitetnije se pripremiti.

Shvatite ovo kao pismo namjere, popis želja, ali i poziv na otvorenu raspravu o tome što bi LARP – u Majčinu Gaju ili bilo koji drugi – mogao i trebao biti.

Za početak, Majčin Gaj je fantazijski (fantasy) LARP. To je svijet mača i magije, heroja i legendi, mitskih rasa i čudovišta. Tehnološki, to je svijet kakav je bio prije otkrića baruta. No, to ograničenje ne vrijedi za društveno uređenje – ono može biti kakvim god ga zajednica igračica i igrača odluči oblikovati, prihvatiti i uspostaviti. O tome nešto više malo kasnije.

Dalje, Majčin Gaj je postapokaliptični LARP. Područje na kojem se radnja odvija prije nekoliko godina bilo je dijelom države koja je doživjela slom političkog sustava i postupni raspad društvene zajednice. U davnoj prošlosti, prije nekoliko tisuća godina, na tom je području uništen moćan i bogat grad-država Brin, nakon višestoljetnog mira i napretka. Nestao je u samo jednoj noći, zajedno s većinom svojih stanovnika.

U oba slučaja Majčin Gaj se vratio u pretcivilizacijsko stanje bezvlađa i divljine, sa svim opasnostima i prilikama koje ono nosi. Oba događaja imala su duboke i dalekosežne posljedice po zemlju, njene stanovnike i posjetitelje.

Majčin Gaj je tranzicijski/transformacijski LARP, po tome što su glavni motivi vezani uz istraživanje i potragu za odgovorima na pitanja kako ponovno izgraditi/obnoviti zajednicu (društvenu, ekonomsku i političku), uspostaviti sustav vrijednosti, razriješiti sukobe i uskladiti suprotstavljene interese… Kao i kroz kakve preobrazbe prolaze pojedinci, manje zajednice i društvo u cjelini?

Evo par konkretnijih, aktualnih pitanja. Primjerice, Majčin Gaj trenutno je divljina, ničija zemlja u kojoj vlada zakon jačeg. Treba li ju ostaviti takvom? Ili ju pokušati ponovno civilizirati? Osnovati vlastito kraljevstvo? Osvojiti u ime nekog vladara? Ako da, tko će to učiniti? I kako?

Ili, recimo, pitanje vjere, religije i crkve. U Majčinu Gaju božice i bogovi trenutno šute, pa je zemlja djelomično bez magije, a čini se da bi s vremenom takvom mogla postati i u cijelosti. Zemlja bez bogova, zemlja bez magije. Treba li ju zadržati takvom? Vratiti ju u okrilje jedne crkve? Ili cijelog panteona?

Što bi bio izbor vašeg lika? Na čijoj bi strani bio? Da li bi pokušao prigrabiti sve za sebe ili bi surađivao s drugima? Da li bi pokušao svoje izboriti mačem ili pregovorima, savezništvima i spletkama?

Pri izboru nema nikakvih ograničenja. Igračice i igrači mogu slobodno odabrati bilo koje poznato društveno-političko uređenje (odnosno, izabratiti da nemaju niti jedno) ili osmisliti svoje. Jedini uvjet je da do toga dođe kroz igru.

Majčin Gaj je LARP koji potiče duboko uranjanje u ulogu i stalni razvoj svakog pojedinog lika. Pravila nisu, niti će ikada biti, sama sebi svrha. Postoje kako bi igra mogla neometano teći. Mašta i kreativnost imaju prednost.

Dosljedno i beskompromisno igranje uloge, razvoj lika kroz interakciju, konstantno promišljanje i preispitivanje postupaka i motiva ključni su sastojci igre, a katarza poželjni ishod. U tome slijedi osnovne ideje Turku škole.

Želite li samo kampirati uz cugu i roštilj, Majčin Gaj nije pravo mjesto za vas.

LARP u Majčinom Gaju je zajedničko djelo igrača, game mastera i organizatora. Doprinos svakog sudionika podjednako je važan.

Majčin Gaj je eksperimentalni LARP. Isprobavat ćemo nove rase, klase, magične predmete, oružja, čarolije i čini, pravila… Sve što igru može učiniti kvalitetnijom, uzbudljivijom, intenzivnijom i dubljom. Prijedlozi, ideje i kritike su uvijek dobro došli.

Konačno, LARP Majčin Gaj s vremenom će postati Ne ostavi ni traga (Leave No Trace) događaj.

Imate li štogod za dodati? Oduzeti? Promijeniti? Slušam. 🙂

Siro

Pročitajte još i:
LARP Majčin Gaj: Što trebate znati o igri i lokaciji?

LARP Majčin Gaj: Kratak pregled nedavne povijesti

Drhtite, ponosne zemlje Zapada!

7 misli o “Što je LARP Majčin Gaj i što želi biti?

Komentiraj